Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θωρακίζεται με 18 Rafale και 15.000 προσλήψεις στον στρατό

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

Τι δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Tην καθιερωμένη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού διεξάγεται φέτος με διαφορετικές προδιαγραφές, πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

«Στην αίθουσα είμαστε λίγοι αλλά είμαστε όλοι. Γιατί ανάμεσα μας στην κοινωνία βρίσκονται οι άνθρωποι της κοινωνίας που είδαν και νίκησαν τον κοροναϊό. Βρίσκονται εκπρόσωποι όλης της κοινωνίας που δοκιμάστηκε, άντεξε και πέτυχε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την παρουσία 50 μόλις ατόμων στην ομιλίατου που γίνεται σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των πολιτών. «Όλα σήμερα είναι διαφορετικά στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας. Οι συνέπειες του κοροναϊού εκδηλώνονται και στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Η Άγκυρα απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στις απειλές και τα συνθήματα δείχνουμε αποτελεσματική διπλωματία και επιχειρήματα. Έχουμε πολλούς συμμάχους και είμαστε μια χώρα ειρηνική και έτοιμη να συζητήσουμε με την Τουρκία για την οριοθέτηση ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν θέλει λύση η Τουρκία, μπορεί να δώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο πρωθυπουργός για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

 

«Αυτοπεποίθηση» είναι το σύνθημα της Ελλάδας για την άμυνα αλλά και την υγεία και την αντιμετώπιση του κοροναϊού, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ό, τι αφορά τα εξοπλιστικά, σημείωσε ότι ήρθε η ώρα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις:

 

1. Η πολεμική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη Rafale που αντικαθιστούν τα προηγούμενα αεροσκάφη τύπου Mirage που, σε συνδυασμό με τα F-16, θωρακίζουν πλήρως την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά, από την Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

2. Το πολεμικό ναυτικό εντάσσει 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου. Θα πλαισιωθούν από 4 σκάφη Romeo.

3. Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο των στρατιωτικών κλάδων: νέα αντιαρματικά όπλα για τον στρατό και κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την πολεμική αεροπορία.

4. Το δυναμικό των Ε.Δ. ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας και επαναξιολογείται η ένταξη στον στρατό και την εκπαίδευση.

5. Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά ενώ αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ και αποκρατικοποιείται η ΕΛΒΟ

6. Οι Ε.Δ. ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.