Μητσοτάκης για αξιολόγηση υπουργείου Εσωτερικών: «Εμπιστευόμαστε τον Έλληνα δημόσιο λειτουργό»

ΕΡΧΟΝΤΑΙ 9 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης και του τακτικού προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης περιλαμβάνονται, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, που αποτελεί μια ιστορική μεταρρύθμιση για τον παγκόσμιο ελληνισμό, πέντε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοδιοίκηση, τους θεσμούς και τους πολίτες και 70 δράσεις, προγράμματα και παρεμβάσεις στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τους έξι πρώτους μήνες, επισημάνθηκαν η αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής, η διασφάλιση πόρων για δεκάδες έργα σε όλη τη χώρα και η ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό. Ειδική μνεία έγινε στη συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει έντονα κοινωνικό χαρακτήρα.

Με βάση τη στρατηγική του Πρωθυπουργού για οικονομική ανάπτυξη για όλους, ασφάλεια και ανασυγκρότηση του κράτους και ενίσχυση της ενότητας των Ελλήνων, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) για να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ποιοτικής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Επίσης, στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα μέσα από μεταρρυθμίσεις που αφορούν όλα τα πεδία της δημόσιας διοίκησης, ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων.

Ταυτόχρονα, ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων στην Αυτοδιοίκηση, με καινοτόμες δράσεις και ισχυρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Κεντρική στρατηγική επιλογή, είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός, Αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός, Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Καταρχάς χαίρομαι που σας υποδέχομαι για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου -μετά την συζήτηση που είχαμε χθες με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος- για να συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, τη δημόσια διοίκηση συνολικά, το επίπεδο των αρμοδιοτήτων το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της Περιφέρειας, τους Δήμους, κάτι το οποίο θα συνιστά και την εμβληματική μεταρρύθμιση των επόμενων έξι μηνών για το Υπουργείο.

Θα συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν ειδικά τη βόρεια Ελλάδα και βέβαια ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης, καθώς έχουμε πει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι εμπιστευόμαστε τον Έλληνα δημόσιο λειτουργό και θέλουμε να δώσουμε περισσότερα κίνητρα και εργαλεία να κάνει καλά την δουλειά του.

Εξάλλου, μόλις χθες τέθηκε σε εφαρμογή η εμβληματική μεταρρύθμιση του επιτελικού μέρους που αφορά την δυνατότητα η οποία δίνεται πια στους Γενικούς Διευθυντές να εγκρίνουν ατομικές διοικητικές πράξεις. Μία τεράστια τομή στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης που αποκομματικοποιεί ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και μεταθέτει βέβαια και το βάρος της ευθύνης στην ανώτατη ιεραρχία των δημόσιων λειτουργών, στους Γενικούς Διευθυντές. Οπότε και πάλι καλώς ήρθατε και αναμένω με ενδιαφέρον την παρουσία σας».