Quantcast

Μηταράκης: Το Μεταναστευτικό δεν είναι πλέον «χαμένη» υπόθεση

«Σήμερα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση»

Με άρθρο του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στα Παραπολιτικά, μίλησε για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Τον Ιούλιο του 2019, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική κρίση» χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αδιέξοδη».

Δείτε ολόκληρο το άρθρο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στα Παραπολιτικά:

Τον Ιούλιο του 2019, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική κρίση. Μια κατάσταση εκτός ελέγχου, με τις τοπικές κοινωνίες απογοητευμένες και εξαγριωμένες, τις συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας απάνθρωπες. Μια κατάσταση αδιέξοδη.

Από την πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Βάλαμε στόχο να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού, να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές, να μειώσουμε τις επιπτώσεις του Μεταναστευτικού. Σήμερα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση. Η διαχείριση του Μεταναστευτικού έχει μπει σε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο και τα θετικά αποτελέσματα είναι ορατά προς όλους. Πετύχαμε σταθεροποίηση του χαμηλού ποσοστού αφίξεων. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι ροές έχουν μειωθεί κατά -66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 (3.400 το 2021 έναντι 9.874 το 2020). Καταφέραμε σημαντική αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στην ενδοχώρα. Από περίπου 92.000 τον Απρίλιο του 2020, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας είναι σήμερα περίπου 53.000 (-40%), ενώ στα νησιά που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης την περίοδο 2015-2019 είναι σήμερα λιγότεροι από 10.000, όταν στις αρχές του 2020 ήταν περισσότεροι από 40.000 (-72%). Από 121 κέντρα διαμονής το 2020, σήμερα λειτουργούν 37, ενώ η κατασκευή πέντε Κλειστών και Ελεγχόμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της EASO, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 σε Σάμο, Κω, Λέρο και μέσα στο 2022 σε Χίο, Λέσβο. Μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Εβρου.

Στην Υπηρεσία Ασύλου, που έχει μετατραπεί σε μία από τις ταχύτερες στην Ευρώπη, οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου Α’ και Β’ Βαθμού είναι πλέον μειωμένες κατά -39% (66.659 το πρώτο πεντάμηνο του 2021 έναντι 108.492 το πρώτο πεντάμηνο του 2020). Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το ισοζύγιο αποχωρήσεων – αφίξεων στη χώρα μας είναι θετικό (2.981 αφίξεις – 4.951 αποχωρήσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2021).

Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν τυχαία, ενώ η διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών, που αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, δεν οφείλεται στην κρίση της πανδημίας, όπως λένε κάποιοι που δεν θέλουν να δουν τι πραγματικά έχει αλλάξει στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Η Ελλάδα φυλά πλέον αποτελεσματικά τα σύνορά της και δεν είναι πύλη εισόδου της Ευρώπης. Αυτό το έχουν αντιληφθεί πρώτοι από όλους οι λαθροδιακινητές. Δεν είναι τυχαίο ότι από το καλοκαίρι του 2020 παρατηρείται μεγάλη αύξηση μεταναστευτικών ροών στις παλαιές διαδρομές, προς Ιταλία και Ισπανία, την ίδια περίοδο που στη χώρα μας οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται και διατηρούνται μειωμένες. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής μάς δίνουν το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε σκληρά για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας και όλων των χωρών πρώτης υποδοχής, με τις οποίες με δική μας πρωτοβουλία έχουμε δημιουργήσει την ισχυρή συμμαχία MED 5 (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα).

Το νέο Σύμφωνο πρέπει να αναγνωρίζει ότι κανένα κράτος-μέλος δεν πρέπει να φέρει δυσανάλογη ευθύνη και ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμβάλλουν με γνώμονα την αλληλεγγύη. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η εξωτερική διάσταση πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο του Συμφώνου, ενώ τόσο η πολιτική των σχέσεων με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης όσο και τα χρηματοδοτικά μέσα για την υποστήριξή της πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παράλληλα, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που συνεχίζεται προτείνουμε να δομήσουμε, ως Ε.Ε., στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός Ευρώπης, να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα λαθροδιακινητών, να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των ηνίων της χώρας από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Για τη φύλαξη των εθνικών και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκών συνόρων, για τις διαπραγματεύσεις με ορίζοντα το αύριο της μετανάστευσης, για την αποσυμφόρηση των πολύπαθων νησιών και της ενδοχώρας. Πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού!

 

Πηγή: Parapolitika.gr