Μηταράκης: Την Πέμπτη καταθέτει στοιχεία για τους 38 μετανάστες στον Έβρο

Χθες Τρίτη μίλησε στη Βουλή για σοβαρές ανακολουθίες στην περίπτωση των 38 μεταναστών στον Έβρο αλλά και με την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους έχασε τη ζωή τους σε μία από τις νησίδες

Το κατώφλι του Αρείου Πάγου θα περάσει αύριο το μεσημέρι στις 12 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης προκειμένου να συναντηθεί με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Ο κ. Μηταράκης αναμένεται να καταθέσει τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο κ. Μηταράκης μίλησε στη Βουλή για σοβαρές ανακολουθίες στην περίπτωση των 38 μεταναστών στον Έβρο αλλά και με την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους έχασε τη ζωή τους σε μία από τις νησίδες.

Όπως είπε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας πως από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες, τος οποίες και θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες.

Την ίδια ώρα ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως αν και όλοι οι μετανάστες βρίσκονταν, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ίδια νησίδα, ελάχιστοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν την ύπαρξη νεκρής 5χρονης. «Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε», είπε.

Πώς βρήκαν τη βάρκα οι μετανάστες

Στην συνέχεια ο ίδιος παρέθεσε ένα χρονικό με την υπόθεση των μεταναστών μιλώντας για ανακολουθίες των ίδιων των μεταναστών οι οποίοι όπως σημείωσε έδιναν βίντεο σε ξένα ΜΜΕ με τη θέση τους. «Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην Ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια είπε: «Αλλά λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά «φοβήθηκαν να περάσουν» ενώ κατά δήλωση τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγείας τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας».

Τι συνέβη με το 5χρονο κοριτσάκι

Ο κ. Μηταράκης συνεχίζοντας ανέφερε: «Η μια αδελφή (AIWA 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαρεία άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα».

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ η 5χρονη έφυγε από τη ζωή στις 10 Αυγούστου. Ωστόσο όπως είπε, είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. «Το σημειώνω καθώς για υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο», είπε.

Συνεχίζοντας ο . Μηταράκης σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δ.Α., λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε την λίστα στο twitter στις 19 Αυγούστου (9:39 π.μ. · 19 Αυγ 2022·Twitter for iPhone). Στην λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μια οικογένεια, δεν θα επαναλάβω το επώνυμο παρότι το έχουν κάνει πολλοί, με 4 παιδιά. Στις θέσεις 10 & 37 είναι το ζευγάρι. Δυο παιδιά από πρώτο γάμο, στις θέσεις 22 & 23. Δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, στις θέσεις 35 & 36. Τα δυο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητα ΣΥΡΙΑ και έτη γεννήσεων 2017 και 2018 αντίστοιχα. Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές.

»Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Maya αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Maya χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης, να θυμίσω λένε την μητέρα», σημείωσε.

Αναφορικά με την υπόθεση της 5χρονης αλλά και του ονόματός «Μαρία» που της έχει αποδοθεί, ο κ. Μηταράκης σημείωσε: «Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια. Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στην λίστα του δικαστηρίου».

Καταλήγοντας είπε ο κ. Μηταράκης: « Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στην μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο. Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε. Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας, να μην δώσει άδεια προς τις Τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα».