Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.
Αναφορικά με τις δηλώσεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «όταν ακούμε αυτά τα σχόλια από την Τουρκία, βλέπουμε τι μεγάλη ζημιά έχουμε κάνει στα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βγάζανε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την παράνομη μετανάστευση προς την Ελλάδα».
«Επίσης, έχουμε στερήσει από την Τουρκία, σε αντίθεση με το 2016 που τότε η Τουρκία με την κοινή δήλωση πήρε σημαντικά πολιτικά ανταλλάγματα επί Τσίπρα από την ΕΕ για να σταματήσει τότε τις τεράστιες ροές του ’15-’16 Έχουμε στερήσει, λοιπόν, στην Τουρκία και ένα μεγάλο πολιτικό της όπλο που είχε απέναντι στην ΕΕ.
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρη, και ο Πρωθυπουργός το έχει πει πάρα πολλές φορές, φυλάμε τα σύνορα μας δεν είμαστε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, δεν μπορεί να μπει κάποιος παράνομα στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε είναι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, είναι χώρες οι οποίες έχουν υποχρέωση και οι ίδιες να παράσχουν ένα υψηλό δίχτυ προστασίας σε αυτούς που έρχονται στα δικά τους σύνορα. Εμείς θα
συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική, όσο είμαστε κυβέρνηση δεν θα ξαναβιώσουμε τις σκηνές του ’15 και του ’16. Από εκεί και πέρα σε κάθε περιστατικό που αναφέρεται εμείς απαντάμε πχ στην περίφημη ιστορία των 38 στον Έβρο αποδείξαμε ότι όλα όσα ακούστηκαν περί ευθύνης της Ελλάδας και για απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής ούτε απώλεια ανθρώπινης ζωής ούτε ευθύνης της Ελλάδος υπήρχε στο συγκεκριμένο περιστατικό», πρόσθεσε.
«Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ανοιχτά σύνορα είναι μια πολιτική άποψη, την στηρίζουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς οι οποίοι διαμαρτύρονται για κάθε προσπάθεια προστασίας των συνόρων ακόμα και όταν αυτή είναι προστασία πριν έρθουνε. Δηλαδή έχουν βγει ΜΚΟ και έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί υπάρχουν αρχές τρίτων χωρών που εμποδίζουν όχι να μπει κάποιος, να φύγει για να πάει στην άλλη χώρα. Αυτός ο ιδεολογικός διαχωρισμός μέσα στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ έντονος και οι ευρωβουλευτές των σοσιαλιστών, των αριστερών, των πρασίνων κατακρίνουν κάθε προσπάθεια φύλαξης των συνόρων από εκεί και πέρα εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που κάνουμε και στα περιστατικά που αναφέρονται απαντάμε.
Για παράδειγμα ο Ερντογάν, γι’ αυτό το περιστατικό που ανέφερε στο Αιγαίο που λέει ότι υπήρχε απώλεια ζωής κάποιων μικρών παιδιών, καταρχήν δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια αλλά αν είναι αλήθεια είναι ένα περιστατικό που έγινε εμφανώς σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα να έχουμε εμείς την ευθύνη έρευνας και διάσωσης πρέπει λοιπόν και η τουρκική ακτοφυλακή να ενεργεί διαρκώς και καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις και όπου υπάρχουν ατυχήματα στο δικό της χώρο ευθύνης να αποτρέπει και να προστατεύει ανθρώπους όπως κάνει το δικό μας Λιμενικό Σώμα», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στις ροές προσφύγων, ο υπουργός σημείωσε ότι «από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν μπει περίπου 6.000 άτομα στα νησιά μας και περίπου 5.000 άτομα στον Έβρο, άρα έχουμε 11.000 αφίξεις μέσα στο 2022 αυτό είναι ο δεύτερος χαμηλότερος αριθμός στη δεκαετία. Έχουμε πίεση έχουμε περισσότερο πίεση από πέρυσι, έχουμε αύξηση των αφίξεων φέτος σε σχέση με το 2021 αλλά το επίπεδο ακόμα παραμένει πολύ –πολύ χαμηλότερο από δύσκολες χρονιές όπως βιώσαμε την περίοδο ’15-’19».
«Στην τριετία είναι σαφέστατο ότι έχουν φύγει από την Ελλάδα πολλοί περισσότεροι από ότι έχουν έρθει και για αυτό φέτος είδαμε την άλλη πλευρά του νομίσματος μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε αγροτικές περιοχές γιατί πάρα πολύς κόσμος που μπήκε παράνομα στη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία πλέον έφυγε για άλλες χώρες της ΕΕ. Στην Αθήνα έχουμε σαφώς μείωση των ξένων που και σχετίζονται με το μεταναστευτικό προσφυγικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε ανακοινώσει ότι μέσα στο 2022 ότι θα κλείσει η δομή του Ελαιώνα, που ήδη έχει 500 άτομα από 2.000 που είχε προ ετών και θα κλείσει και όλο το πρόγραμμα πανελλαδικά διαμερισμάτων. Φιλοξενούσαμε σε διαμερίσματα 25.000 αιτούντες άσυλο σήμερα φιλοξενούμε 6.000 ήδη εβδομάδα –εβδομάδα μειώνεται ο αριθμός αυτών που διαμένουν στα αστικά κέντρα μέσω των προγραμμάτων που διαχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 31 Δεκεμβρίου θα κλείσει και αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Τέλος, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η νησιωτική Ελλάδα ανησυχεί για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, τόνισε ότι «η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο και οι νησιώτες τη γνωρίζουν και έχουν συνηθίσει. Το σημαντικό είναι ότι οι νησιώτες μας νιώθουν την ασφάλεια ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση και δεν νομίζω ότι αυτές οι προκλήσεις θα φτάσουν σε ένα σημείο το οποίο θα επηρεάσει τα νησιά».