Quantcast

Μηταράκης για συντάξεις: «Δεν πάμε προς τα κάτω, η ροπή από εδώ και πέρα είναι μόνο προς τα πάνω»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αυξήσεις

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις προέβη ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στις εκκρεμείς υποθέσεις σχετικά με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

«Με μια πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου 2020 θα προσφύγουμε στο ΣτΕ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά από την προηγούμενη πενταετία, προκειμένου να δοθεί μια τελική, οριστική και καθαρή απάντηση. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές και θα εφαρμοσθούν», τόνισε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου θα ενσωματωθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αποκατασταθούν «όλες οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου», ενώ το νέο ασφαλιστικό θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα αναδρομικών.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως οι σημερινές συντάξεις είναι το «κατώτατο επίπεδο καταβαλλόμενων συντάξεων» και δεν τίθεται κανένα ζήτημα μειώσεων, όπως έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Δεν πάμε προς τα κάτω, η ροπή από εδώ και πέρα είναι μόνο προς τα πάνω».

 Σχετικά με τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, τόνισε πως, προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και επιχειρήσεις που σήμερα καθιστούν την Ελλάδα μη ανταγωνιστική, καθώς και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι στο μέλλον θα έχει επανέλθει πλήρως η ομαλότητα στο ασφαλιστικό σύστημα και θα υπάρχει το περιθώριο αυτό.

Tέλος, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής 500 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, με κατώτατο μισθό τα 3.000 ευρώ μικτά.