Μηταράκης: Χρειάζεται ανθρωπισμός με κανόνες και συντονισμό

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ευκαιρία στους ανθρώπους (με ανθρωπιστικές ανάγκες), που έρχονται από άλλες περιοχές, αλλά «με οργανωμένο τρόπο», σχολίασε

«Χρειάζεται να υπάρχει ανθρωπισμός, με κανόνες και συντονισμό. Δεν θα δεχθούμε τα κυκλώματα λαθροδιακινητών να επιλέξουν ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, «The Sixth Sustainability Summit for south-east Europe and the Mediterranean», και συγκεκριμένα στο πάνελ με τον τίτλο: «Μετανάστευση, Πόλεμος και Περιβαλλοντική Κρίση: Πώς επηρεάζουν τις πληθυσμιακές ροές».

 

Ο κ. Μηταράκης διαπίστωσε πως με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, «η Ευρώπη ενεργοποίησε το Μάρτιο του 2022 μία ξεχασμένη οδηγία του 2001, αναγνωρίζοντας δικαίωμα 12μηνης παραμονής και πρόσβασης στην εργασία». Επίσης, πως «σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, αναγνώρισε πως δεν έχει εσωτερικά σύνορα». Ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των αιτούντων άσυλο που προέρχονται από άλλες διαδρομές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρώπη «ακόμη προσπαθεί να βρει βηματισμό».

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ευκαιρία στους ανθρώπους (με ανθρωπιστικές ανάγκες), που έρχονται από άλλες περιοχές, αλλά «με οργανωμένο τρόπο», σχολίασε. Αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τις ροές, ελαττώνοντας τον αριθμό των διαμένοντων σε προσφυγικές δομές από 92.000 σε 16.000, ενώ παραμένουν σε λειτουργία 33 δομές.

Η συμφωνία με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο για εργάτες γης
Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει υπογράψει δύο συμφωνίες με Μπαγκλαντές και Αίγυπτο για εποχική εργασία, με αποτέλεσμα να πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο τομέα. Αλλά και πως είναι σημαντικό «όσοι έρχονται να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία».

Τέλος, ανέφερε ότι «η Συνθήκη της Γενεύης υπογράφηκε πριν από 70 χρόνια για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες» και πως μετά την πανδημία και τον πόλεμο, «βλέπουμε μία αλλαγή στο παγκόσμιο μοντέλο. Αν αυτό οδηγήσει σε επιστροφή της παραγωγής στις αναπτυγμένες οικονομίες, αυτό θα έχει επίπτωση στη μετανάστευση».