Quantcast

Μηταράκης: Αίτημα στην Αρχή Διαφάνειας να διερευνήσει καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις

«Το περιστατικό στη Χίο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πρόσφυγες αναδεικνύει την εκμετάλλευση των μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο» επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Αίτημα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να διερευνήσει τις πρόσφατες καταγγελίες που ήρθαν στο φως από δημοσιογραφικές έρευνες, για παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) κατέθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπως ανέφερε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτημα για το εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συστήσει νέο ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης των καταγγελιών, όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έχει ανεξάρτητες αρχές για να διερευνούν καταγγελίες», αναφέροντας τον εσωτερικό έλεγχο στα υπουργεία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα δικαστήρια.

 

Σχετικά με το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις πρόσφυγες (ηλικίας τεσσάρων, έντεκα, 25 και 28 ετών), ενώ αγνοούνται και άλλοι (ένα έως τέσσερα άτομα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες), ο υπουργός Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι «το περιστατικό αναδεικνύει την εκμετάλλευση των μεταναστών από εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο» και συνέχισε: «Αδίστακτοι λαθρέμποροι, θέτουν σε κίνδυνο ζωές, σε βαριά φορτωμένα, μη αξιόπλοα σκάφη. Βάρκες χωρίς γάστρα, άνθρωποι – ακόμα και μικρά παιδιά – χωρίς σωσίβια».

Η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε 22 άτομα, από τα οποία τρεις παραμένουν στο νοσοκομείο και ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η Ακτοφυλακή «έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην αποτροπή της απώλειας ζωών και στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα». Από τους διασωθέντες, 15 ήταν από τη Σομαλία, τρεις από το Σουδάν και τέσσερις από την Ερυθραία, «οι οποίοι δεν κινδύνευαν στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε: «Οι τουρκικές αρχές μπορούν και θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει απτή υποστήριξη».

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Μηταράκης, η Ελλάδα έχει καλωσορίσει περίπου 700 άτομα από το Αφγανιστάν που διέτρεχαν κίνδυνο, «και αυτό υπογραμμίζει τη θέλησή μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε ανάγκη, αλλά όχι μέσω λαθροδιακινητών».

Σχετικά με το αίτημα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, για διακοπή λειτουργίας της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα και για μη ανανέωση από πλευράς του δήμου της σύμβασης παραχώρησης του χώρου μετά το τέλος του χρόνου, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν είχαμε αρκετό χρόνο εσωτερικά να εξετάσουμε αυτή την πρόταση. Θα επανέλθουμε σε αυτό, αλλά η ανάγκη για στέγαση σήμερα, δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ήταν ενάμιση χρόνο πριν», προσθέτοντας ότι «όλες οι προτάσεις από τους δημάρχους λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όταν σχεδιάζεται η εθνική στρατηγική υποδοχής».

Τέλος, για τις δευτερογενείς ροές αναγνωρισμένων προσφύγων προς τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι «είναι αναπόφευκτες εντός της ΕΕ», καθώς και ότι οι άνθρωποι που έρχονται στην Ευρώπη, θέλουν να πάνε σε χώρες με καλύτερη κοινωνική υποστήριξη, υψηλότερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς. Από την πλευρά του, το ελληνικό κράτος «παρέχει τα ίδια προνόμια σε πρόσφυγες και Έλληνες και κανείς δεν μένει απροστάτευτος», παρατήρησε. Ωστόσο, κατέληξε λέγοντας ότι η χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό «είναι αισθητά χαμηλότερη από ό,τι τις προηγούμενες χρηματοδοτικές περιόδους» με αποτέλεσμα «πολλές από τις υπηρεσίες που παρείχαμε, να μην μπορούμε πλέον να τις παρέχουμε εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης».