Quantcast

Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1: Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί θα έχει ισότιμες ευκαιρίες στην καλή προσχολική εκπαίδευση

«Δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί ανεξαρτήτως του εισοδήματος και της γειτονιάς της οικογένειάς του έχει ισότιμες ευκαιρίες στο να έχει καλή προσχολική εκπαίδευση», επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Γέφυρα επικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Για εμάς είναι μια μεγάλη νίκη καθότι οι συνάνθρωποί μας κωφοί ή βαρήκοοι δεν χρειάζονται πλέον για τις περισσότερες από τις επικοινωνίες τους ένα διερμηνέα δίπλα τους καθότι δυστυχώς όλοι εμείς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τη νοηματική δεν μπορουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, και για πάρα πολλά χρόνια χρειαζόντουσαν ένα διερμηνέα μαζί τους είτε για να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους, είτε για να πραγματώσουν μια συναλλαγή από τον φούρνο μέχρι μια εταιρεία ας πούμε τηλεφωνίας, είτε για να πάνε στο νοσοκομείο ή να αναζητήσουν μια υπηρεσία υγείας».

«Καθότι πλέον η τεχνολογία μας βοηθάει πάρα πολύ δημιουργήσαμε στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ένα πρόγραμμα, το λέμε Relay το οποίο είναι βιντεοτηλεπεικοινωνια. Που σημαίνει οτι οι συμπολίτες μας με κώφωση ή βαρηκοΐα παίρνουν από το tablet τους ή από το κινητό τους εφόσον είναι smartphone, παίρνουν το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών το οποίο έχει διαφορά γραφειάκια μέσα το ένα δίπλα στο άλλο τα οποία έχουν πάνω από 15 διερμηνείς μέσα και έτσι στη νοηματική με τη χρήση της κάμερας του κινητού τους χρησιμοποιούν τη νοηματική για να τους πουν ποιον θέλουν να καλέσουν και για ποια υπηρεσία και τι θέλουν να του πουν κι ο διερμηνέας την ίδια στιγμή παίρνει τηλεφωνο, μιλάει στη νοηματική στον κωφό αλλά μιλάει κανονικά στη γλώσσα που ακούμε αν θέλετε είτε είναι στον ΟΤΕ, είτε είναι στο γιατρό. Είναι διερμηνείς νοηματικής in real time οι οποίοι είναι από τη μια σε βίντεο κι από την άλλη στο τηλεφωνο. Μέσα σε δυο χρόνια έχουμε 125 χιλιάδες κλήσεις καταγράψει και βοηθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κωφών το οποίο ήταν ότι ουσιαστικά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με μια τυπικότητα καθημερινότητας χρειάζονται θεωρητικά ένα διερμηνέα όλη την ώρα μαζί τους. Όποτε σου λεει δεν μπορώ να είμαι ένας τυπικός άνθρωπος, να έχω μια τυπική επικοινωνία όταν δεν έχω ένα διερμηνέα μαζί μου. Άρα δεδομένου το οτι ούτε τόσοι διερμηνείς υπάρχουν, ούτε το κράτος είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί 24 ώρες το 24ωρο κάποιο διερμηνέα για κάθε άνθρωπο με κώφωση έπρεπε να βρούμε ένα δημιουργικό τρόπο με τον όποιο να μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε χωρίς την ανάγκη παροχής ενός διερμηνέα φυσικού 24 ώρες το 24ωρο. Τώρα παρέχουμε έναν διερμηνέα 24 ώρες το 24ωρο ο οποίος όμως αντί να είναι δίπλα στον άνθρωπο με κώφωση είναι στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών σηκώνει βιντεοκλήσεις και μπορεί και εξυπηρετεί πολύ μεγάλες ανάγκες», υπογράμμισε η ίδια.

Αναφορικά με τον «προσωπικό βοηθό», η υφυπουργός Εργασίας δήλωσε: «Έχουμε φτιάξει τον προσωπικό βοηθό το οποίο είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση στα άτομα με αναπηρία έτσι ώστε πέραν του επιδόματος και του βοηθήματος που παίρνουν από το κράτος να μπορούν να έχουν έναν άνθρωπο της επιλογής τους. Δεν έρχεται το κράτος να σου πει πάρε αυτόν να σου κάνει αυτό για τόσες ώρες, όχι. Ο ίδιος επιλέγεις ποιος θα είναι δίπλα σου και αν δεν σου κάνει τον αλλάζεις, εσύ ξέρεις αν χρειάζεται να έχει πτυχίο ή να μην έχει, να έχει εμπειρία ή όχι έτσι ώστε να σε βοηθήσει όταν έχεις αναπηρία είτε κινητική είτε νοητική έτσι ώστε να βγεις από το σπίτι και να κάνεις αυτά που χρειάζεσαι από το να πας στο super market μέχρι να πας στο πανεπιστήμιο ή στη δουλειά σου. Χθες ήταν η τελευταία μέρα αιτήσεων, το παρατείναμε για άλλες 15 μέρες οπότε όποιος μένει στην Αττική και είτε ο ίδιος είτε έχει συγγενή με αναπηρία σίγουρα το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει».

Για την προσχολική αγωγή, η κ. Μιχαηλίδου τοποθετήθηκε λέγοντας: «Επειδή μας νοιάζει πολύ η παιδική προστασία και να μειώσουμε όσο γίνεται την παιδική φτώχεια και τον παιδικό αποκλεισμό δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή. Μπορεί πολύ κόσμος να μην ξέρει ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανήκουν σε εμάς επειδή δεν είναι υποχρεωτική εκπαίδευση δεν είναι στο Παιδείας αλλά είναι σε εμάς και λέμε ότι πρέπει επιτέλους να έχουν ελάχιστο πρόγραμμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, δεν μπορεί να είναι parking. Υπάρχουν πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί που κάνουν εξαιρετική δουλειά και άλλοι που δεν λειτουργούν με τους καλύτερους όρους για τα ίδια τα παιδιά και αυτό δεν θέλουμε να πλήξει παραπάνω τις φτωχιές οικογένειες, τις οικογένειες που είναι σε γειτονιές που είναι απομακρυσμένες, σε μειονοτικές περιοχές, σε ορεινές.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί ανεξαρτήτως του εισοδήματος και της γειτονιάς της οικογένειάς του έχει ισότιμες ευκαιρίες στο να έχει καλή προσχολική εκπαίδευση οπότε βγάλαμε το πρόγραμμα Κυψέλη και από το Σεπτέμβριο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα έχουμε ένα ελάχιστο πρόγραμμα με παιχνίδια, με δραστηριότητες έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η καλλιέργεια δεξιοτήτων σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα», σημείωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείσα τι θα απαντούσε σε μια ενδεχόμενη ερώτηση του πρωθυπουργού για το πότε να κάνει τις εκλογές, η υφυπουργός απάντησε: «Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι σε αυτά τα προφητικά δεν ειμαι πολύ καλή οπότε δεν θα με ρωτούσε ποτέ. Ο Πρωθυπουργός, και εγώ επειδή είμαι της δικής του σχολής, θέλει να εξαντλήσει την τετραετία έτσι ώστε το κυβερνητικό έργο να αποτυπωθεί. Νομίζω ότι έχοντας προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο και την περάτωση αυτού θα ζητήσει την εμπιστοσύνη για ανανέωση ψήφου στο τέλος της θητείας».