Μιχαηλίδου: Νομοθετείται το λευκό μητρώο για άτομα που εργάζονται με παιδιά

«Για τα παιδιά άνω των 18 ετών που βρίσκονται σε ιδρύματα η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τις σπουδές τους», επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση έχει κάνει ουσιαστικές κοινωνικές παρεμβάσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε πως νομοθετείται το λευκό μητρώο για άτομα που εργάζονται με παιδιά.

Ακόμη ανέφερε πώς για τα παιδιά άνω των 18 ετών που βρίσκονται σε ιδρύματα η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τις σπουδές τους.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Δόμνας Μιχαηλίδου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε: «Καταφέρνουμε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και περνάμε ουσιαστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βοηθούν παιδιά και άτομα με αναπηρία. Έχουμε πολλά κεφάλαια στα οποία πάμε μπροστά την παιδική προστασία, καταπολεμούμε και προλαμβάνουμε την παιδική κακοποίηση, φτιάχνουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς τους οποίους οι γονείς εμπιστεύονται και βγάζουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Και στο κομμάτι της αναπηρίας επιτέλους δίνουμε στα άτομα με αναπηρία πέρα από τα επιδόματα, έναν προσωπικό βοηθό. Έναν άνθρωπο δηλαδή τον οποίο οι ίδιοι επιλέγουν και οι ίδιοι ορίζουν σε τι τον χρειάζονται».

«Γιατί αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτά τα άτομα με αναπηρία να βγουν από το σπίτι, να μπορούν να δουλέψουν, να πάνε στο πανεπιστήμιο, να μπορούν να πάνε στο super market και τους δίνει το κράτος πέραν από την οικονομική βοήθεια, υπηρεσίες, έναν άνθρωπο δηλαδή που στις περισσότερες των περιπτώσεων εκ των πραγμάτων ήδη υπάρχει. Δηλαδή οι άνθρωποι που δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικοί με αναπηρία έχουν, αν είναι τυχεροί δηλαδή, έχουν το γονιό, τον σύντροφό τους, τα παιδιά τους και τους βοηθούν όμως το κράτος επιτέλους πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να τους παρέχει έναν άνθρωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 42 εκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για δύο χρόνια και 360 εκατομμυρίων από το επόμενο ΕΣΠΑ για το ’23 και μετά. Δηλαδή ξεκινάμε με ένα πιλοτικό με 1.000 προσωπικούς βοηθούς για το ’22 και άλλους 1.000 για το ’23, βλέπουμε πως πηγαίνει αυτό, βλέπουμε ποια είναι τα λάθη, ποια είναι τα θετικά, ποια αναπηρία χρειάζεται και πόσες ώρες. Το πιλοτικό δηλαδή θα μας δείξει ποια ακριβώς θα είναι η σωστή κατανομή», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα πως θα επιλεγούν τα 2.000 άτομα στο πιλοτικό πρόγραμμα, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε: «Εμείς βάζουμε μέσα όλες τις αναπηρίες, θα ξεκινήσουμε από 2 ή 3 γεωγραφικές περιοχές δηλαδή θα είναι σίγουρα η Αθήνα, θα είναι μια νησιωτική για να δούμε και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα νησί και μια μάλλον μια ακριτική. Θα γίνουν αιτήσεις, θα χρειάζεται πιστοποιήσει από τα ΚΕΠΑΠ της αναπηρίας, θα μπει κάποιο ποσοστό αναπηρίας στο πιλοτικό. Δηλαδή τώρα κάνουμε τη μελέτη για να δούμε ποιο θα είναι το ποσοστό αυτό, προσανατολιζόμαστε περίπου στο 50% και μετά θα υπάρχει βέβαια η επιτροπή αξιολόγησης. Το πρώτο τρίμηνο του ’22 θα έχουμε τους πρώτους δικαιούχους του προσωπικού βοηθού».

Αναφορικά με το λευκό ποινικό μητρώο των ανθρώπων που ασχολούνται με τα παιδιά, η υφυπουργός δήλωσε: «Όταν ανακάλυψα το κενό αυτό δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τόσα χρόνια δεν το είχε λύσει η ελληνική νομοθεσία. Λέμε το απολύτως αυτονόητο ότι άτομα τα οποία εργάζονται μαζί με παιδιά στις δομές παιδικής προστασίας δηλαδή στους βρεφονηπιακούς, στις παιδικές κατασκηνώσεις, στα ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών, οι άνθρωποι που εργάζονται στις δομές αυτές δεν μπορούν παρά να έχουνε λευκό ποινικό μητρώο σε κάποια αδικήματα. Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε παιδεραστία μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα μπορούσε να δουλεύει σε βρεφονηπιακό σταθμό».

«Είναι και για άλλα αδικήματα βέβαια δηλαδή κάποιος που έχει καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών πάλι δεν μπορεί να δουλεύει με τα παιδιά μας ή κάποιος που έχει καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων, για ενδοοικογενειακή βία δηλαδή είναι αδιανόητο που δεν υπήρχε κάποια δικλείδα ασφάλειας την οποία τώρα θεραπεύσαμε με το λευκό ποινικό μητρώο για τέτοιου τύπου αδικήματα και πάμε και ένα βήμα πιο μετά ότι σε όλες αυτές τις δομές δημιουργούμε ένα «σημείο αναφοράς» ο οποίος θα είναι ο άνθρωπος που τα παιδιά, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους μέσα στη δομή θα τον γνωρίζουν και θα είναι υπεύθυνος για να συλλέγει και να συζητά κάθε περιστατικό παιδικής κακοποίησης», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τη συμφωνία με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο για την απασχόληση 16χρονων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, επισήμανε: «Ο Γκέμπελ λεει ότι «όσο μεγαλύτερο είναι ένα ψέμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό». Αυτό που θα έπρεπε να εγείρει ερωτηματικά είναι γιατί τόσο καιρό υπάρχουν παιδιά και δη ενήλικες μέσα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας. Έχουμε πάνω από 200 παιδιά τα οποία είναι ενήλικες μέσα σε δομές και ακόμα μένουν μέσα στα ιδρύματα και έχουμε 350 παιδιά τα οποία είναι μεταξύ 16 και 18 ετών. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε από-ιδρυματοποίηση. Για τα παιδιά που είναι από 18 και πάνω πρέπει να τα προτεραιοποιήσουμε… Είπαμε ότι πρέπει να βρούμε εργοδότες για να μας βοηθήσουν για καλές δουλειές για τα παιδιά των ιδρυμάτων. Τα παιδιά των ιδρυμάτων η μια κατηγορία δεν είναι πια παιδιά, είναι άτομα από 18 και πάνω που επειδή δεν έχουν οικογένεια και επειδή δεν έχουν δουλειά μένουν ακόμα στα ιδρύματα. Είπαμε στους ξενοδόχους ελάτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα μεγαλύτερα παιδιά, να βρούμε ευκαιρίες εργασίας για τα μεγαλύτερα παιδιά, αυτό έγραφε το Δελτίο Τύπου μας».

«Αυτό σημαίνει δύο πράγματα για τα μεγαλύτερα παιδιά που είναι από 18 και πάνω και ακόμα μένουν στα ιδρύματα καλώ τους μεγάλους εργοδότες να προτεραιοποιήσουμε τα παιδιά αυτά να βγουν κάποια στιγμή από το ίδρυμα να μπορούν να πιάσουν μια καλή δουλειά, μια σταθερή και καλοπληρωμένη δουλειά και να βρουν ένα διαμέρισμα. Για τα παιδιά τα οποία είναι από 16 μέχρι 18 θέλουμε για να γλιτώσουν τη μοίρα των μεγαλύτερων δηλαδή για να μην μείνουν και μετά την ενηλικίωση τους σε ένα ίδρυμα, για να βρουν τι θέλουν να σπουδάσουνε να φέρουμε τους ξενοδόχους και άλλους μεγάλους εργοδότες να τους δώσουνε κάποια μαθητεία το καλοκαίρι 2 εβδομάδες, 1 μήνα σε όποια θέλουνε και μέσα από το θεσμό της μαθητείας να δουν τι δουλειές υπάρχουν έξω στην αγορά», συμπλήρωσε.

«Άρα για 18 και πάνω μιλάμε, εκεί που τα παιδιά θέλουν, να προσπαθήσει η πολιτεία να τους βρει καλοπληρωμένες και ασφαλείς δουλειές, για τα παιδιά που είναι από 16 μέχρι 18 εφόσον θέλουν και με την εποπτεία βεβαίως των κοινωνικών λειτουργών που υπάρχουν στα ιδρύματά τους, αν θέλουν να κάνουν μια μαθητεία για δύο εβδομάδες έτσι ώστε να δουν τι θέλουν να σπουδάσουν. Είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό, απολύτως θεμιτό και τα βοηθά στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού», διευκρίνισε η κ. Μιχαηλίδου.

 

Ακούστε την συνέντευξη: