Μιχαηλίδου για υπόθεση 14χρονης στη Νέα Σμύρνη: Οι δομές δεν είναι αναμορφωτήριο, για να κλειδώνουν μέσα τα παιδιά (Βίντεο)

Η κ. Μιχαηλίδου επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις όπου δομές κλειδώνουν έφηβα κορίτσια, οδηγούμαστε σε ατυχήματα

Για την υπόθεση της 14χρονης, η οποία διαμένει σε δομή στη Νέα Σμύρνη και έπεσε θύμα μαστροπείας από επιτήδειους, μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το σύστημα της δομής από την οποία δηλώθηκε χθες νέα εξαφάνιση ανήλικης λειτούργησε, καθώς, όταν παρατηρήθηκε περίεργη συμπεριφορά από την 14χρονη, ειδοποιήθηκαν οι Αρχές.

Μάλιστα, η κ. Μιχαηλίδου τόνισε ότι κοινωνικός λειτουργός ήταν αυτός που κατάλαβε πως το κορίτσι έχει μπλέξει σε ένα τέτοιο κύκλωμα.

Ακόμα, σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να γίνεται αποϊδρυματοποίηση. «Τα παιδιά πρέπει να είναι σε οικογένειες και όχι σε ιδρύματα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα στη Νέα Σμύρνη το 2019 είχε 22 κορίτσια και τώρα έχει 11, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν τριπλασιαστεί.

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ανέφερε ότι το κορίτσι αυτό είχε από πάνω του ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, έκανε ομαδική ψυχοθεραπεία, ενώ μεταξύ άλλων παρακολουθούσε και πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, στα πλαίσια της πρόληψης.

Όπως ανέφερε, η 14χρονη «ήταν για πρώτη φορά σε δομή και προέρχεται από μια διαλυμένη οικογένεια με παιδιά».

Το κορίτσι, όπως και άλλα κορίτσια, το σκάνε, τόνισε και υπογράμμισε ότι «οι δομές δεν είναι αναμορφωτήριο, για να κλειδώνουν τα παιδιά».

Μάλιστα, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις όπου δομές κλειδώνουν έφηβα κορίτσια, οδηγούμαστε σε ατυχήματα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «κάθε περίπτωση αξιολογείται».

«Το κορίτσι από το Σεπτέμβριο που μπήκε αρχικά συνεργαζόταν. Τον τελευταίο μήνα δεν συνεργαζόταν. Ήταν πιο δύσκολο», ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας την είδηση ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην τρόφιμος της Κιβωτού του Κόσμου που είχε καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο η κ. Μιχαηλίδου είπε πως «από ότι φαίνεται μπορεί να συνδέονται οι δυο υποθέσεις».

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι περιπτώσεις της εφηβείας είναι δύσκολες για αποϊδρυματοποίηση, καθώς και μια οικογένεια δυσκολεύεται να πάρει ένα τέτοιο παιδί, αλλά και το παιδί δεν θέλει να πάει σε οικογένεια.