Quantcast

Μιχαηλίδου: Ακόμα και καταδικασμένος παιδεραστής, μπορούσε να δουλεύει σε δομή με παιδιά

«Άνθρωπος με ποινικό μητρώο μπορούσε να προσληφθεί σε δομές του Υπουργείου»

Σε θέματα κακοποίησης παιδιών, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου καλεσμένη στο “Πρωινό” του ΑΝΤ1.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στα κενά που υπήρχαν στο νομοθετικό πλαίσιο και την ενίσχυση των προληπτικών μέσων για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων ή την άμεση καταγγελία τους στις αρμόδιες Αρχές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου, “στο κομμάτι της πρόληψης υπήρχαν κενά, που επέτρεπαν άνθρωποι που φρόντιζαν παιδιά σε κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα, ΚΔΑΠ και διάφορες άλλες δομές δημόσιες, ιδιωτικές, εκκλησιαστικές και άλλες, να έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία.

Δεν υπήρχε έλεγχος στο Ποινικό Μητρώο των εργαζόμενων”.

Ερωτηθείσα αν υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις, η υφυπουργός Εργασίας είπε ότι δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος να το γνωρίζει, καθώς δεν προβλεπόταν η τήρηση σχετικών αρχείων, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και καταδικασμένοι για παιδεραστία ή κάθε άλλης μορφής κακοποίηση παιδιών, να απασχολούνταν σε δουλειές που έρχονταν σε άμεση επαφή με παιδιά.

“Τώρα γίναμε αυστηροί, άλλαξε ο νόμος και λέμε ότι για να δουλέψει κάποιος σε τέτοιες θέσεις, θα πρέπει να μην έχει καταδικαστεί ούτε να έχει “ανοιχτό” κάποιο τέτοιο θέμα, μια καταγγελία που έχει γίνει και είναι σε δικαστική εκκρεμότητα”, προσέθεσε η κ. Μιχαηλίδου.

Ακόμη, όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, “σε κάθε δομή που φροντίζει και φιλοξενεί παιδιά, μπήκε ένας υπεύθυνος για την παιδική προστασία, που και τα παιδιά τον γνωρίζουν και οι γονείς μπορούν να τον εμπιστευθούν, ώστε οτιδήποτε δουν να το καταγγέλλουν και να μην φοβούνται να φθάσει κάτι στις αρμόδιες Αρχές. Καλύτερα να φθάσει κάτι λανθασμένο, παρά να μην φτάσει ποτέ”.