Quantcast

Μεταναστευτικό: Πώς θα αποσυμφορηθούν τα νησιά

Τι ειπώθηκε από τον Νότη Μηταράκη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Αυτή είναι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας για το 2020-2021.

Μεταξύ αυτών, είναι η επέκταση του σχεδίου αποσυμφόρησης πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα. Περιλαμβάνεται το κλείσιμο 67 ξενοδοχειακών δομών φιλοξενίας εντός του 2020 και τη μείωση των κέντρων φιλοξενίας από 39 σε 32. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση των διαμενόντων αιτούντων άσυλο σε 56.000 μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος αποχωρήσεωv.

Η βασική προτεραιότητα θα είναι η λειτουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών σε όλα τα σημεία εισόδου και σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι δομές θα διαθέτουν διπλή στρατιωτική περίφραξη (τύπου ΝΑΤΟ), πύλες εισόδου με ταυτόχρονη χρήση κάρτας και αποτυπώματος, πλήρη καταγραφή όλων των διαμενόντων, συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου, ωράριο λειτουργίας κλειστό κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας.

Εξάλλου, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι οι βασικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή ήταν:

  • Η ουσιαστική μείωση των ροών.
  • Ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέληξε στην εισήγησή του, λέγοντας: «Προχωράμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ασύλου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνσή τους, αλλά και καλύτερη προσαρμογή στις ανάγκες που δημιουργεί ο COVID-19. Συγκεκριμένα, πλέον θα γίνονται ψηφιακά από τη δήλωση βούλησης για άσυλο έως και την επίδοση των αποφάσεων ασύλου».