Μεταναστευτικό. Έρχονται κλειστά κέντρα και 1.700 προσλήψεις

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Μέρα αποφάσεων για το μεταναστευτικό μετά την συνάντηση Μητσοτάκη με τους Περιφερειάρχες.

 

Αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες σε δύο επίπεδα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού, όπως συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμοδίων υπουργών με τους περιφερειάρχες της χώρας, όπου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης ανακοίνωσε 1700 προσλήψεις προσωπικού, 400 συνοριοφυλάκων στον Έβρο, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 ατόμων για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Το Μαξίμου, και ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης ανέδειξε το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη και να δεχθούν μετανάστες στις περιοχές τους ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία επτά ως δέκα κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων για τους μετανάστες, κάποια εκ των οποίων θα βρίσκονται και σε νησιά και θα έχουν χωρητικότητα 5.000- 10.000  μεταναστών.

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, χθες παρουσιάστηκε σε μεγάλο μέρος του στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες και οι επίσημες ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών.  Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι , ο τελικός αριθμός των κλειστών κέντρων δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, ενώ τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Τις επαφές με τους περιφερειάρχες φέρεται να έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρέμβασής του, συνέδεσε την απορρόφηση και αξιοποίηση τον κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες, με ένα σύστημα αξιολόγησης που σημαίνει πως όσο αποτελεσματικότερες είναι οι περιφέρειες, τόσο περισσότερο θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν και αυτό αφορά και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού.

Ταυτόχρονα στη σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπονοήθηκε ότι η τακτική ως προς την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών αλλάζει στα σημεία εισόδου της χώρας χωρίς, ωστόσο, να ειπωθεί με συγκεκριμένα μέτρα τι ακριβώς θα πράξει η κυβέρνηση.