Μετάλλαξη Όμικρον: Σε αναμονή για την πορεία της η κυβέρνηση – Δεν υπάρχουν σκέψεις για lockdown

Σκέψεις υπάρχουν σε κυβερνητικά συρτάρια, αλλά παραμένουν «κλειδωμένες» σε αυτά, όσο δεν τα επιβάλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει προκληθεί στη χώρα μας από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Eιδικότερα, τα στοιχεία που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα δείχνουν σταθεροποίηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και υπάρχει η εκτίμηση ότι μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να ξεκινήσει και μια ελαφριά αποκλιμάκωση.

Βεβαίως, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνε εφησυχασμό, καθώς η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ αποτελεί το κύριο πρόβλημα της περιόδου, ενώ αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος που δέχεται αυτή τη στιγμή χωρίς να μείνουν χωρίς περίθαλψη ασθενείς που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας.

 

«Κλειδί» ο εμβολιασμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα που ανακύπτουν για την πανδημία και παρουσιάζονται από την επιτροπή των επιστημόνων και αναλύουν τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Αυτό που κάνουν σαφές οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως την αναχαίτιση του κύματος αυτού θα τη φέρει ο εμβολιασμός, ειδικά από την στιγμή που περισσότεροι από 500 χιλιάδες πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρά την αύξηση των ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό αναμένεται να εστιάσουν και στις συσκέψεις που θα γίνουν αυτές τις ημέρες προκειμένου να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού όλες οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Κανένα νέο μέτρο για ανεμβολίαστους

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιπλέον μέτρα στους ανεμβολίαστους. «Στην παρούσα φάση δεν θα προσφέρουν σημαντικά αποτελέσματα», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος και η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει το ανάλογο όφελος.

Σκέψεις υπάρχουν σε κυβερνητικά συρτάρια, αλλά παραμένουν «κλειδωμένες» σε αυτά, όσο δεν τα επιβάλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, άλλο κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζει ότι μέτρα όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς όταν παρατηρείται συνωστισμός ισχύουν ήδη και αυτό που χρειάζεται είναι υπενθύμιση στην εφαρμογή και όχι κάποια νέα διάταξη. Η μόνη δραστηριότητα που επιτρέπεται σε ανεμβολίαστους πολίτες είναι η είσοδος σε εμπορικά καταστήματα και εξωτερικούς χώρους της εστίασης και αυτά ύστερα από διενέργεια rapid test. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι η απαγόρευση αυτών των δραστηριοτήτων», σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου και τονίζουν ότι αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, καθώς η παραλλαγή αυτή έχει ήδη εισχωρήσει στη Γηραιά Ήπειρο. Παρά ταύτα, επικρατεί νηφαλιότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου διαβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε lockdown.