Το υπουργείο κάνει μια συστηματική δουλειά για την αποκατάσταση όλων των μνημείων της χώρας, ανεξαρτήτως της χρονικής τους περιόδου, υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τα «έργα συντήρησης των Οθωμανικών Λουτρών στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας».
Η υπουργός, σχετικά με τα έργα που αφορούν την προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων που χρονολογούνται στην οθωμανική περίοδο, ανέφερε πως αυτά έχουν ενταχθεί σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται, είτε από εθνικούς πόρους ή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Συνολικά από το 2000 έχουν επενδυθεί περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και ανάδειξη περίπου 170 μνημείων της οθωμανικής περιόδου, όπως τζαμιά, τεμένη, τεκέδες, τουρμπέδες, μαυσωλεία, χωρίς καμία διάκριση.
Σήμερα, είπε η υπουργός, έχουμε σε εξέλιξη δεκατέσσερα έργα επί οθωμανικών μνημείων, ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2021, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το Αράπ Τζαμί στη Δράμα, το Ιμαρέτ στην Κομοτηνή, το Φρούριο του Καλέ στην Ιεράπετρα της Κρήτης, το Μπεζεστένι στη Λάρισα, το Βεζύρ Τζαμί στη Ναύπακτο, τα οθωμανικά κάστρα της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας, της Ναυπάκτου, στο Πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης, καθώς και την ανάπλαση της οθωμανικής οικίας στο Κάτω Κάστρο, τον Μιναρέ στη Μητρόπολη της Βέροιας, τον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά στα Τέμπη, την αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη ενταχθεί πέντε έργα προϋπολογισμού 5.250.000 ευρώ για το δίκτυο των κάστρων από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία, όπου περιλαμβάνονται το κάστρο της Κιάφας, των Ιωαννίνων, της Πάργας, την αποκατάσταση του Μπέη Χαμάμ, τα Λουτρά Παράδεισος, στη Θεσσαλονίκη, την αποκατάσταση του Κουρσούμ Τζαμί στην Καστοριά, του Τεμένους Ορτά στη Βέροια, του Βελιδέ Τζαμί στην πόλη της Μυτιλήνης. Παράλληλα ωριμάζουν και μια σειρά άλλων μελετών, όπως για το Κάστρο του Ασλάν και του Ιτς Καλέ στον Κάστρο των Ιωαννίνων.
Σχετικά με το οθωμανικό λουτρό στην ‘Ανω Πόλη Κυπαρισσίας, ανέφερε πως αυτό αποκαλύφθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων, είτε θα έπρεπε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή του, είτε στην ένταξή του στην υπό ανέγερση ξενοδοχειακή μονάδα ως επισκέψιμο μνημείο και εκθεσιακό χώρο. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου και την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, αποφασίστηκε η ανέγερση της νέας οικοδομής και παράλληλα η αποκατάσταση του μνημείου, με τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο ιδιοκτήτης είχε την υποχρέωση να εκπονήσει τη μελέτη και να την υποβάλει στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Εν τω μεταξύ όμως άλλαξε η ιδιοκτησία και είμαστε τώρα στη φάση που αναμένεται η υποβολή της μελέτης από τους νέους ιδιοκτήτες.
Η υπουργός επίσης, εκτίμησε πως εντός του έτους θα ολοκληρωθεί η συμπλήρωση με νέα λήμματα, και η μετάφραση στα αγγλικά, του μεγάλου τόμου για τα οθωμανικά μνημεία στην χώρα μας.
Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή από την δική της πλευρά, επισήμανε πως η προστασία που επέδειξε η ελληνική Πολιτεία για τα οθωμανικά μνημεία, παράλληλα αναδεικνύεται και σε ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό όπλο στις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας, η οποία μονίμως καταγγέλλει στην UNESCO, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλα παγκόσμια fora, ότι δήθεν η Ελλάδα αδιαφορεί για τα ισλαμικά μνημεία και καταγγέλλει πως τα γκρεμίζουμε. Η βουλευτής μάλιστα, και με την ιδιότητά της ως αντιπροέδρου της επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε πως πριν από πέντε μήνες, ένας Τούρκος υπήκοος που μένει στη Σμύρνη, είχε το θράσος και έστειλε επιστολή στην επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου λέει ότι είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δωδεκανησίων στη Ρόδο και στην Κω και εγκαλούσε την χώρα μας ότι δεν συντηρούμε τα οθωμανικά μνημεία.