Στη δυνατότητα δημιουργίας ad hoc στρατιωτικού σχηματισμού, όταν κινδυνεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, αναφέρθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη αναφέρθηκε στη δυνατότητα δημιουργίας ad hoc στρατιωτικού σχηματισμού, όταν κινδυνεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό είπε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό ακριβώς η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα τα δικά της, που είναι σύνορα της Ευρώπης, καταφέρνοντας παράλληλα να αναγνωριστεί (το ζήτημα αυτό) από την ΕΕ.
«Έχει μπει ως πυξίδα, πλέον, από τη γαλλική Προεδρία […] να προχωρήσουμε, ώστε να υπάρχει ένας στρατιωτικός σχηματισμός, ο οποίος θα δημιουργείται ad hoc, όταν τα σύνορά μας θα κινδυνεύουν», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Αν θέλουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αν θέλουμε αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που να επιτρέπουν την ανάπτυξη και να μην τη σκοτώνουν στο όνομα μιας αέναης λιτότητας, αν θέλουμε πραγματικά κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, «και το θέλουμε 1000% εμείς, γιατί έχουμε δίπλα μας όχι το Λιχτενστάιν, αλλά την επιθετικότητα Ερντογάν», πρέπει να κινηθούμε προς μία ομοσπονδιακή κατεύθυνση και να αγγίξουμε και θέματα αλλαγής των συνθηκών, τόνισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αναφερόμενος στο ουκρανικό και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι η παράταση του πολέμου «δεν βλάπτει μόνο τους εμπολέμους, βλάπτει πρωτίστως τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αμερικάνοι μπορεί να κερδίζουν από αυτό, γιατί θα μας πουλάνε και ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι Κινέζοι μπορεί να κερδίζουν, γιατί περιμένουν στην αγκαλιά τους τη Ρωσία του Πούτιν, πρόσθεσε.
Επίσης, επισήμανε ότι χθες, Τρίτη «ο Κίσινγκερ στο Νταβός είπε ότι μία ειρηνική λύση απαιτεί και ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Κατάπαυση του πυρός, επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και μία δυνατότητα να συγκλίνουν οι εμπόλεμοι, έτσι ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση».