Quantcast

Με τη συμμετοχή Παναγιωτόπουλου ολοκληρώθηκε στη Βρέστη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.

Με τη συμμετοχή Παναγιωτόπουλου ολοκληρώθηκε στη Βρέστη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε.

Με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της διήμερης άτυπης συνόδου των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που πραγματοποιήθηκε στη Βρέστη της Γαλλικής Βρετάνης.

Πιο αναλυτικά, στο γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και του Αναπληρωτού ΓΓ/ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν Πιερ Λακρουά, συζητήθηκε η συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και οι ενέργειες των διαφόρων παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες , στην Ουκρανία και αλλού.

Κατά τις εργασίες της δεύτερης ημέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου των ΥΠΑΜ της ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός συμμετείχε στις σε «Συνόδους Εργασίας», αναφορικώς με τα τρέχοντα θέματα (Current Affairs) της ΕΕ και τη Διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων αυτής στο χώρο του Διαστήματος.

Επιπροσθέτως, ο ΥΕΘΑ συμμετείχε στο κοινό Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών καιΑμύνης των Κρατών – Μελών της ΕΕ, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ.

Στις παρεμβάσεις του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσεως μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητος αυτών των οργανώσεων και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους.

Αναφορικώς με το θέμα της Ουκρανίας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμακώσεως. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν της τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητος, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.

Για το θέμα της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας και πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις ασφαλείας και απειλές που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της

κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με την ανάλυση απειλών επί της οποίας εδράζεται η «Στρατηγική Πυξίδα».

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο ΥΕΘΑ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ και Λιθουανίας Άρβιντας Ανουσκάουσκας, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγη: Parapolitika.gr