Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε δύο τοπικές εφημερίδες (Beijing Daily και Beijing News), κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, όπου μετέβη για να παρακολουθήσει τους 24ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για τις εντυπώσεις του από τη διεξαγωγή των Αγώνων, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, αλλά και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών.
Τα κυριότερα σημεία των συνεντεύξεων:
-Οι εντυπώσεις του από τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο:
«Η Ελλάδα αποδίδει εξαιρετική σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και επίσης σεβασμό με ευγνωμοσύνη στους διοργανωτές. Είχα επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών τις τελευταίες μέρες. Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η καλοσύνη και η προθυμία των εθελοντών οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα προστασίας για το περιβάλλον, που είναι σήμερα υψηλά στην αθλητική ατζέντα. Μην ξεχνάτε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, όπου ο αθλητισμός θέλει να συνεισφέρει. Το Πεκίνο έκανε ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης με εντυπωσίασαν οι αθλητικές υποδομές που δημιουργήθηκαν για τους αγώνες, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά στα βουνά όπου πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχαν αυτές οι εγκαταστάσεις. Αυτό φανερώνει την ισχυρή βούληση και δέσμευση από την πλευρά της Κίνας να διοργανώσει επιτυχημένους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Τελετή Έναρξης εγκωμιάστηκε σε όλο τον κόσμο και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα. Συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα ακούγοντας τον Ολυμπιακό ύμνο στα ελληνικά από τα παιδιά της χορωδίας. Νομίζω ότι η τελετή λήξης είχε όλη τη λάμψη της τελετής έναρξης και, επιπλέον, ήταν ακόμα πιο συναισθηματική».
-Σχετικά με τις ελληνικές συμμετοχές:
«Τα χειμερινά Ολυμπιακά Αθλήματα δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα εξαιτίας του κλίματος. Παρ΄ όλα αυτά θεωρώ ότι οι πέντε Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και αυτό είναι που μας γεμίζει ικανοποίηση. Η συμμετοχή τους σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, βοηθάει τους αθλητές μας να κερδίζουν εμπειρίες για το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε μετάλλια και να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες που έχουν παράδοση στα χειμερινά αθλήματα αλλά και τις υποδομές για να τα στηρίξουν, ωστόσο θέλουμε η Ελλάδα να εκπροσωπείται γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μέρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς και συνδεδεμένοι με τη χώρα μας».
-Για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω πανδημίας:
«Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω πανδημίας ήταν ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα και δεν νομίζω ότι πολλές χώρες θα είχαν καταφέρει να πετύχουν αυτόν τον στόχο με τόση μεγάλη επιτυχία. Κατά τη γνώμη μου ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναδειχθεί ότι ο αθλητισμός είναι ισχυρότερος από την πανδημία. Πέρασαν ένα μήνυμα ότι οι αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός και η προσπάθεια που κατέβαλαν οι αθλητές αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν μπορούν να νικηθούν από τον Covid-19 και ότι μέσω αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων μπορεί ο αθλητισμός να επιβιώσει. Ο Αθλητισμός έχει την πειθαρχία στο DNA του και αποδείχθηκε με τη διεξαγωγή των επιτυχημένων αγώνων εν μέσω πανδημίας».
-Ως πέντε φορές Ολυμπιονίκης τι σημαίνει για εκείνον το Ολυμπιακό πνεύμα:
«Το Ολυμπιακό πνεύμα είναι οι αξίες. Το Fair play, ο σεβασμός, η ισότητα, η διαφάνεια είναι πολύ δυνατές αξίες και αυτές τις αξίες πρεσβεύει ο αθλητισμός. Νομίζω ότι ο αθλητισμός χτίζει καλύτερες κοινωνίες, διότι πουθενά αλλού δεν μπορείς να μάθεις καλύτερα αυτές τις αξίες. Ο αθλητισμός για μένα ήταν ένα σπουδαίο σχολείο που μου έδωσε μια πολιτιστική, ψυχική και σωματική κληρονομιά, πολύτιμη για το υπόλοιπο της ζωής μου».
-Για τον ρόλο που παίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:
«Ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένας πολύ σημαντικός σύνδεσμος της αρχαίας Ελλάδας με τη σύγχρονη. Είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν επίσης την ευκαιρία στην Ελλάδα να χτίσει σταθερές σχέσεις με άλλες χώρες που φιλοξενούν τους αγώνες μέσω αυτής της συμβολικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, αν δείτε τις σχέσεις με την Κίνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν ένα ορόσημο και το ίδιο συμβαίνει τώρα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητισμός είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος για τις κουλτούρες των δυο χωρών που σχετίζονται με τις αξίες που προανέφερα. Η αθλητική συνεργασία των δυο χωρών δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν θυμάστε λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του καλοκαιριού του 2020, ήμασταν η χώρα που φιλοξενήσαμε την εθνική πόλο γυναικών της Κίνας για να κάνει προετοιμασία, όταν άλλες χώρες το είχαν απορρίψει υπό τον φόβο του COVID-19. Νομίζω ότι στο μέλλον θα έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας στον αθλητισμό».