Θλίψη επικρατεί στον πολιτικό κόσμο, για τον θάνατο της βουλευτού της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία πέθανε σε ηλικία 71 ετών.
Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251.
Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.
Ήταν γνωστό πως η Μαριέττα Γιαννάκου είχε βεβαρυμμένο ιστορικό υγείας, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε νοσήσει σοβαρά με κοροναϊό και είχε παραμείνει σχεδόν για ένα μήνα στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού».
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είχε πολλές περιπέτειες με την υγεία της καθώς είχε και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Η μέρα που της άλλαξε τη ζωή
Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν νευρολόγος-ψυχίατρος, πολιτικός, ενώ διατέλεσε υπουργός Παιδείας, αλλά και υπουργός Υγείας, καθώς και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ).
Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, ωστόσο η ζωή της άλλαξε για πάντα στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού, μετά από κάταγμα που υπέστη.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2017 η κ. Γιαννάκου είχε υποστεί διπλό κάταγμα στο δεξί πόδι. Όπως είχε ανακοινώσει τότε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», η κ. Γιαννάκου εισήχθη ξανά εκτάκτως στις 15 Ιανουαρίου 2008 στο νοσοκομείο, καθώς εμφάνιζε έντονο πόνο στο άκρο το οποίο είχε αντιμετωπιστεί χειρουργικά μετά το κάταγμα.
Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος έδειξαν ισχαιμία στο άκρο, σχετιζόμενη με την περιφερειακή διαβητική αγγειοπάθεια. Από εκείνη την ημέρα οι γιατροί κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να διασωθεί το άκρο, εφαρμόζοντας όλες τις διεθνώς ενδεικνυόμενες θεραπευτικές μεθόδους.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε το νοσοκομείο, μετά από αλλεπάλληλα επιστημονικά συμβούλια αποφασίστηκε να αφαιρεθεί το κάτω δεξί άκρο, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή της ασθενούς, η οποία άρχιζε να εμφανίζει συμπτώματα σηψαιμίας.
«Αφήστε το καλύτερα»
Μιλώντας προ ετών σε τηλεοπτική συνέντευξη είχε αναφερθεί τόσο στο τι της συνέβη και έχασε το πόδι της, όσο και στα 13 χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε.
«Ήταν ένας βαρύς τραυματισμός. Δεν έφταιγα εγώ. Ήταν τα γενέθλια της κόρης μου και πήγα στο σχολείο για να την πάρω. Εκεί μου ζήτησε ο διευθυντής να πάμε απέναντι να δούμε τους καθηγητές, γιατί ήθελαν να με δουν και να τα πούμε. Ανάμεσα στα δύο κτίρια υπήρχε ένας δρόμος τερατώδης, ο οποίος δεν ήταν δρόμος, τον φτιάξανε μετά. Έβρεχε, γλίστρησα και συνάντησε ένα εμπόδιο το πόδι και έγινε ένα φοβερό κάταγμα στην ποδοκνημική».
Σε ερώτηση για το αν έφταιξε ο διαβήτης για την εξέλιξη που είχε η κ. Γιαννάκου απάντησε: «Δεν αντιμετωπίστηκε σωστά στην αρχή, αφήστε το καλύτερα» και συνέχισε: «Δεν υπήρχε ιατρικό λάθος. Θα σας πω ένα αστείο. Έλεγα πάντα στους συνεργάτες μου ότι αν αρρωστήσω θα με πάτε στο νοσοκομείο και δεν θα πείτε ότι είμαι εγώ. Δεν θα αφήσετε τους συναδέλφους μου γιατρούς να κάνουν συμβούλια επί συμβουλίων γιατί θα με πεθάνουν το συντομότερο. Έτσι έλεγα πάντα στους συνεργάτες μου. Πολλές φορές, ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι τα δημόσια πρόσωπα τα φροντίζουν, αλλά πολλές φορές μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Από τον φόβο των γιατρών και τις διχογνωμίες. Δεν μιλώ για την δική μου περίπτωση, γενικά μιλάω».
«Περπατάω με δυσκολία, αλλά με λίγη άσκηση θα είναι άνετο. Αυτή η ιστορία μου έδειξε ότι υπήρχε πολύς κόσμος που με αγαπούσε» είχε εξηγήσει.