Μαρία Συρεγγέλα για αντιμετώπιση του σεξισμού: Οικογένεια και εκπαίδευση ώστε να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει «σεβασμός»

Η εκδήλωση «ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία - Αντιμετώπισε τον στα ίσια» έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στα φαινόμενα σεξισμού στο σχολικό και εργασιακό περιβάλλον καθώς και στην ίδια την οικογένεια

Νίκος Μιχαλόπουλος

Ανοιχτή εκδήλωση με στόχο την εξάλειψη του σεξισμού στην ελληνική κοινωνία διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  κ. Μαρία Συρεγγέλα στον περιβάλλοντα χώρο του  κινηματογράφου «Σινέ Πέραν» στο Περιστέρι.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες, δείχνοντας ποσό σημαντικό είναι αυτό το πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, προλογίζοντας τους ομιλητές, την Υφυπουργό κ. Μαρία Συρεγγέλα και την Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αθήνας κ. Δήμητρα Μακρή.

Το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων έχει ορίσει τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση του σεξισμού. Αυτοί είναι το σχολείο, η εργασία και η οικογένεια. Μάλιστα δημιούργησε τρία ευφάνταστα χιουμοριστικά βίντεο που περνάνε εύστοχα τα κατάλληλα μηνύματα.

Πυλώνας πρώτος: Σχολείο

Με αφορμή τον πρώτο πυλώνα της καμπάνιας, το σχολείο, ο λόγος δόθηκε στη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δυτικής Αθήνας, κ. Μακρή η οποία σημείωσε πως ο ρόλος του σχολείου είναι να διαμορφώσει τον χαρακτήρα των παιδιών και να αποκρούσει ότι αρνητικό εισέρχεται από το οικογενειακό περιβάλλον. Όπως επεσήμανε, ο σεξισμός καλλιεργείται όταν το παιδί βλέπει μόνο τον εαυτό του και δεν σέβεται τον άλλον άνθρωπο. Η λύση είναι να δουλέψουμε σε επίπεδο λόγου, εγχειριδίων και σε κοινωνικό οικογενειακό και κατ’ επέκταση σχολικό επίπεδο.

Πυλώνας δεύτερος: Εργασία

Πάνω στον δεύτερο πυλώνα, αυτόν της εργασίας μίλησε για την εμπειρία της με έναν συγκλονιστικό μονόλογο η Μαρία Κορινθίου. Έντονα συναισθηματικά φορτισμένη αναφέρθηκε στην περίοδο που ήρθε από την Αμερική με όνειρα για την καριέρα της και το θέατρο. Ωστόσο, αντιμετώπισε συμπεριφορές που την υποβάθμιζαν επειδή είναι γυναίκα! Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο #MeToo και πως μέσω αυτού κάτι καλό πάει να γίνει στον καλλιτεχνικό χώρο, ωστόσο επεσήμανε πως υπάρχει δρόμος ακόμα αφού πολλές περιπτώσεις δεν έχουν βγει ακόμα στο φως.

Πυλώνας τρίτος: Οικογένεια

Ο τρίτος πυλώνας και ίσως ο πιο σημαντικός, είναι αυτός της οικογένειας, αφού περιλαμβάνει τις περισσότερες περιπτώσεις της έκφυλης βίας.

Η υφυπουργός επεσήμανε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει αύξηση της ενδοοικογενειακής και έκφυλης βίας σε σχέση με το παρελθόν, αλλά πλέον οι καταγγελίες των περιστατικών είναι συχνότερες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου αυτά τα τρισήμιση χρόνια, υπενθυμίζοντας την θέσπιση γραμμής καταγγελιών, της αύξησης των ποινών και στην θέσπιση μαθημάτων δράσης και ευαισθητοποίησης ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά. Ενώ τόνισε την σημασία της οικογένειας και της εκπαίδευσης ώστε να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει «σεβασμός».

Η κ. Μακρή πήρε τον λόγο, αναφερόμενη στην σημασία του σχολείου, τονίζοντας πως πρέπει να μορφώσουμε τα παιδιά και να τους δώσουμε ήθος.

Πάνω σε αυτό, η κυρία Συρεγγέλα συμπλήρωσε πως τα παιδιά πρέπει να τα προικίσουμε με ενσυναίσθηση και δεξιότητες και τόνισε πως η καμπάνια έχει στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων που μπορεί να δέχονται και γυναίκες και άντρες με βάση το φύλο τους.

Τέλος η Μαρία Κορινθίου τόνισε πως υπάρχει στήριξη και αντιμετώπιση από το υπουργείο για την εξάλειψη των φαινομένων σεξισμού.

Να υπενθυμίσουμε πως η υφυπουργός κ. Μαρία Συρεγγέλα στις επερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.