Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στη Μεσόγειο

Με αντιπροσωπεία της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ισπανικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Σουζάνα Σουμέλθο Χορδάν, συναντήθηκε στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, θέματα μετανάστευσης, ενέργειας, περιβάλλοντος, τουρισμού και ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού.

Αναλυτικότερα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενόψει και της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. «Η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στη Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κοινός μας στόχος είναι η εμβάθυνση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

Σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου

Επίσης, όπως γνωστοποιείται στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της αντιπροσωπείας για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας ότι η μη τήρηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, εκτός από τη Σουζάνα Σουμέλθο Χορδάν, ο Πέρε Τζοάν Πονς Σαμπιέτρο, βουλευτής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE, o Ρουμπέν Μορένο Παλάνγκες, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος PP, o Χοσέ Μαρία Σάντζέζ Γκαρθία, βουλευτής του VOX, o Αντόνιο Γκόμεζ-Ρέινο Βαρέλα, βουλευτής των Podemos και η Μαριόνα Ιγιαμόλα Ντάουσα, ανεξάρτητη βουλευτής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα και της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας των δύο χωρών, η αντιπροσωπεία είχε επίσης σειρά συναντήσεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων.