Quantcast

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ανάγκη για ευελιξία των κρατών μελών της ΕΕ στα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (Βίντεο)

Τα όσα είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης στην τριμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε κάθε κράτος μέλος να μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα εργαλεία και να κάνει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στη δική του εσωτερική αγορά ενέργειας, ανάλογα με το δικό του ενεργειακό μείγμα , προκειμένου να ελαφρύνει την επιπτώσεις που έχει η ενεργειακή κρίση στους πολίτες του, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε κοινές δηλώσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Γκεοργκίεφ και την υφυπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησής τους που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Δε θέλουμε να βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα: ειρήνη ή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου ή φθηνή ενέργεια ή πράσινη ενέργεια. Θέλουμε να έχουμε φτηνές, πράσινες και ειρηνικές ενεργειακές πηγές», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Δεσμευόμαστε για αποδέσμευση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα πρέπει να συμβεί φυσικά, με τον βέλτιστο τρόπο, χωρίς να επηρεαστεί η ζωή των πολιτών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενεργειακή διαφοροποίηση και οι δυνατότητες της περιοχής, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η Ελλάδα που μπορεί να προσθέσουν νέα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελέσουν νέα πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη, αναβιώνοντας έτσι το τριμερές σχήμα συνεργασίας των χωρών της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, η συνεργασία των τριών χωρών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις καθιστά πιο ισχυρές σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κοινών τους θέσεων σε κοινά προβλήματα και αναδεικνύει περαιτέρω τη σημασία των Βαλκανίων και την αντιμετώπιση των κοινών τους προκλήσεων. Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση στη Βουλγαρία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό για τις απώλειες και τα δεινά του και υπογράμμισε το κύμα αλληλεγγύης που υπάρχει σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και μέσω της στήριξης από τα άλλα κράτη στην άμυνα τους, ενώ σημείωσε πως όλες οι χώρες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σημείωσε πως η αποκοπή της Ουκρανίας από την πρόσβασή της στη θάλασσα, θα έχει τεράστιες συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια, για την για την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ακόμη επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών είναι κοινή πεποίθηση η ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στην περιοχή μας.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα δεσμεύεται να στηρίξει την υποψηφιότητα Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Σένγκεν, που θα δώσει τη δυνατότητα για μια ελεύθερη και ανεμπόδιστη μετακίνηση και θα προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία τους.

 

Η Τουρκία έχει επιλέξει ένα δρόμο μονομερών προκλήσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα, εμβαθύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αμυντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ» και σημείωσε πως «επιλογή της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει βαθιές σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες όπως η Γαλλία».

«Η Τουρκία έχει επιλέξει ένα δρόμο μονομερών προκλήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των εταίρων και φίλων της χώρας μας.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής μας πολιτικής, σημείωσε και πρόσθεσε πως «το διεθνές δίκαιο είναι η βάση πάνω στην οποία οικοδομείται το μέλλον της ανθρωπότητας».

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία συμφώνησαν ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση των σχέσεων στο μέλλον και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

 

ΥΦΥΠΕΞ Ρουμανίας: Σημαντική η Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση υπογράμμισε από την πλευρά της η υφυπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντανιέλα Γκρίγκορε Γκίτμαν.

Η ανάγκη απεξάρτησης από τη Ρωσία, η οποία εξάρτηση μας δείχνει με σκληρό τρόπο πώς πρέπει να λάβουμε πολύ γρήγορα μέτρα για να εξαλείψουμε αυτή την ευαλωτότητα της Ευρώπης και υπογράμμισε τη σημασία που έχουν τα ενεργειακά πρότζεκτ της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής.

Η κ. Γκίτμαν καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εξέφρασε την ανησυχία της για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της τριμερούς συζητήθηκαν τρόποι προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία των χωρών και να «υπάρξει καλύτερος συντονισμός, με στόχο τον μετασχηματισμό και την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την κοινωνία. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη Ευρώπη χωρίς να περιλαμβάνονται τα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη στήριξης της Μολδαβίας, μιας χώρας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση.

Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θετική υποστήριξη στην προσπάθεια της Ρουμανίας να μπει στη ζώνη Σένγκεν. «Περιμένουμε 11 χρόνια τώρα και νομίζω ότι τόσο από τεχνικής άποψης, έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας», τόνισε.

 

ΥΦΥΠΕΞ Βουλγαρίας: Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή

Την ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Βασίλ Γκεοργκίεφ.

«Δεν μπορούμε να μην έχουμε ασφάλεια στην Ουκρανία και τα ρωσικά σύνορα και να έχουμε ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και δεν μπορούμε να μην έχουμε ασφάλεια στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και να έχουμε ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε.

Υπογράμμισε τη στήριξη της Ευρώπης στον ουκρανικό λαό και πρόσθεσε πως «όσο σημαντικός είναι ο ουκρανορωσικός πόλεμος, άλλο τόσο εξαιρετικά σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες προκλήσεις που μας έρχονται ως αποτέλεσμα αυτού του δυσάρεστου γεγονότος».

Σημείωσε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος και αμοιβαία υποστηρικτικές πρωτοβουλίες που θα απαλύνουν την πίεση και τις επιπτώσεις «από την εκτίναξη των τιμών, του πληθωρισμού, την ενεργειακή ανασφάλεια».

Επεσήμανε πως η Βουλγαρία εργάζεται σκληρά για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα υποστηρίξουμε όλες τις χώρες στην ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν επιτραπεί στις χώρες να ξεκινήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, «προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή». «Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, οποιαδήποτε λανθασμένη προσέγγιση είναι αντιπαραγωγική», πρόσθεσε.