Οι ενδοοικογενειακές εντάσεις συχνά τείνουν να οξύνονται την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών κι αυτό γιατί τα ζευγάρια περνάνε σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας μαζί στις διακοπές τους. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η βία μπορεί να έχει πολλές μορφές, όπως σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή ακόμα και οικονομική. Σε κάθε περίπτωση όμως, καμία μορφή δεν είναι ανεκτή και καμία γυναίκα δεν πρέπει να ζει με τον φόβο ότι οι καλοκαιρινές της διακοπές αντί να προσφέρουν χαλάρωση, ξεκούραση και στενότερη επαφή με ανθρώπους που αγαπά, θα γίνουν ένας «εφιάλτης».
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στις γυναίκες κάθε ηλικίας και τις συμβουλεύει να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης και να μην κλείνουν τα μάτια στα «σημάδια» διατηρώντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Όποιος κακοποιήσει μία γυναίκα μία φορά, είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει» σημειώνει η κα Συρεγγέλα και ενθαρρύνει τις γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους, να μιλούν και να καταγγέλλουν.
Όπως αναφέρει η κα Συρεγγέλα, «στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας είναι η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στα θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους πολίτες».
Η Γραμμή στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες με εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα έμφυλης βίας και οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής, ενώ τα θύματα βίας που δεν μπορούν να τηλεφωνήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό της Γραμμής με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
«Αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια, ορατά και αόρατα. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη βία και την κακοποίηση. Μιλάμε. Ενημερώνουμε τις αρχές, απευθυνόμαστε στη Γραμμή SOS 15900 ή σε φίλους, φίλες και συγγενείς. Δεν υπάρχει «άλλοθι» για τη βία. Εφιστούμε την προσοχή σε όλους και όλες. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι/-ες και να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ώστε αν γίνουμε μάρτυρες ενός περιστατικού έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας να μπορούμε με ασφάλεια και σεβασμό προς το θύμα να βοηθήσουμε. Μόνο μαζί, κοινωνία και πολιτεία, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κόσμο ασφάλειας και να καταπολεμήσουμε συμπεριφορές που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών» κατέληξε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα.