Quantcast

Λοβέρδος κατά Κεραμέως: Ζητάει να αποσυρθούν οι διατάξεις για την «αντιθεσμική» ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τάσσεται κατά του νομοσχεδίου που φέρνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τη «Σχεδιαζόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την ανώτατη
εκπαίδευση», τονίζοντας πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, φέρνει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό να αποφύγει τις αντιδράσεις.

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία, για ποιο λόγο έχετε αποδεχθεί ένα σχέδιο νόμου με αρκετές θετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις να επισκιάζεται από τη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, που όπως τη σχεδιάζετε και είναι και φαίνεται απολύτως αντιθεσμική;», διερωτάται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Παιδειας, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο μοντέλο διοικησης των ΑΕΙ, που εχει προτείνει στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση.

Η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Λοβέρδος αναφέρει συγκεκριμένα:

«Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της παρούσας ερώτησης και όχι για προσωπικούς λόγους, ξεκινώ με τα εξής:

α) Ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Παπανδρέου στήριξα το ν. 4009/2011, το νόμο Διαμαντοπούλου, για τον οποίο και επιχειρηματολογούσα στο δημόσιο διάλογο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκείνες τις τραγικά δύσκολες εποχές.

β) Ως μέλος της συμπολίτευσης την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, αντιπολιτεύτηκα ό, τι θεώρησα πως αποδομεί το νόμο Διαμαντοπούλου.

γ) Όλοι σχεδόν οι βασικοί υποστηρικτές του νόμου εκείνου (Κιντή, Γρυσπολάκης, Γραβάνης), καθώς και η ίδια η πρώην υπουργός, εκφράζουν αντιρρήσεις για τον τρόπο ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών, όπως αυτός προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζετε.

ε) Επιτρέψτε μου να εκφράσω την απορία, για ποιο λόγο έχετε αποδεχθεί ένα σχέδιο νόμου με αρκετές θετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις να επισκιάζεται από τη διαδικασία ανάδειξης Πρυτανικών Αρχών, που όπως τη σχεδιάζετε και είναι και φαίνεται απολύτως αντιθεσμική;

στ) Γιατί δεν επαναφέρετε, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν υποστηρίξει, το νόμο Διαμαντοπούλου, τον οποίο αρκετά μέλη της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ως υπουργοί υπογράψει και ως βουλευτές ψηφίσει;

ζ) Επειδή από μέλη της ίδιας της κυβέρνησης εντείνεται η εκλογολογία, Σας ρωτώ: 1. Έχετε σκοπό να φέρετε προς ψήφιση αυτό το σχέδιο νόμου εντός του καλοκαιριού, προκειμένου να αποφύγετε την εκδήλωση των αντιδράσεων; 2. Για ποιο λόγο δεν αφήνετε την ψήφιση της διαδικασίας ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών για μετά τις εκλογές, αναλαμβάνοντας τώρα νομοθετική πρωτοβουλία για όλα τα υπόλοιπα θέματα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου σας;»