Quantcast

Κυρανάκης για επεισόδια ΑΣΟΕΕ: Η ελεγχόμενη είσοδος στα Πανεπιστήμια πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα – Κατάθεσε νέα πρόταση

«Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους πρυτάνεις, ανήκουν στους φοιτητές και στους φορολογούμενους που τα πληρώνουν», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ

Στο περιστατικό της άγριας επίθεσης κουκουλοφόρων σε καθηγητή της ΑΣΟΕΕ αλλά και στις συλλήψεις που έκανε η Αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο όταν αντιεξουσιαστές πήγαν να γκρεμίσουν τοίχο για να φτιάξουν στέκι, αναφέρθηκε Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο βουλευτής της  Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ξανά τη δίκη του πρόταση για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων.

«Ας μην ξεχνάμε ότι όλο αυτό το χάος στα Ελληνικά πανεπιστήμια, το πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Όλοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε χρόνο πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για να παρακολουθούμε εικόνες χάους», σχολίασε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών σχετικά με τα τραγικά περιστατικά βίας και ανομίας των τελευταίων δύο ημερών. «Ακούω για το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Υπάρχουν πρυτάνεις που φοβούνται. Όποιος φοβάται ας αποχωρήσει. Δεν μπορεί η κοινωνία και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα δισεκατομμύρια που πληρώνουν κάθε χρόνο και η απόφαση για το εάν θα εφαρμοστεί αυτό που απαιτεί η κοινωνία- με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση και με βάση τις μετρήσεις που γίνονται κατά καιρούς- να μην εφαρμόζεται. Αυτό που απαιτεί η κοινωνία πρέπει να εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια. Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους πρυτάνεις. Ανήκουν στους φοιτητές και στους φορολογούμενους που τα πληρώνουν. Πρέπει να γίνει σαφές αυτό. Δεν έχουμε πανεπιστήμια με δίδακτρα που τα εισπράττει η διοίκηση του πανεπιστημίου και εφαρμόζουν την πολιτική που θέλουν. Όποιος δεν μπορεί να πάει σπίτι του», τόνισε.

«Πρέπει να φτιάξουμε ένα πανεπιστήμιο πρότυπο»
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επανέφερε την πρότασή του για δημιουργία ενός πρότυπου πανεπιστημίου, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας: «Το πρόβλημα δεν είναι αν θα νομοθετήσουμε το Α ή το Β. Προφανώς πρέπει να έχουμε ελεγχόμενη είσοδο. Το πρόβλημα ξεκινά από το τι ορίζουμε εμείς ως κοινωνία. Η πρόταση που έχω καταθέσει είναι να φτιαχτεί ένα πρότυπο δημόσιο πανεπιστήμιο όπως το φανταζόμαστε όσοι είμαστε λογικοί άνθρωποι: με καθαρές εγκαταστάσεις, με σωστά προγράμματα σπουδών, με Έλληνες και ξένους καθηγητές αλλά και με κάμερες. Με βάση αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Αν δεν το δουν οι Έλληνες στην πράξη, οι φοιτητές, οι γονείς των φοιτητών και οι καθηγητές δεν πρόκειται να προχωρήσουμε. Το θέμα δεν είναι η καταστολή. Η καταστολή λειτουργεί».

«Δεν θέλουμε τις αίθουσες στέκια»
Σχετικά με την καθυστέρηση της εφαρμογή του μέτρου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε πως «όντως έχει καθυστερήσει και χρειάζεται μεγάλη προσοχή αυτού του μέτρου διότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο οι αστυνομικοί που θα είναι- σωστά- άοπλοι να αποτελέσουν στόχο των αντιεξουσιαστών και να έχουμε καθημερινές συγκρούσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι η ελεγχόμενη είσοδος άρα να διασφαλίζεται ότι μπαίνουν μόνο οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του πανεπιστημίου. Για αυτούς είναι το πανεπιστήμιο. Τώρα μπαίνει όποιος θέλει, δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής η φύλαξη. Αυτό είναι το πιο βασικό». Επιπλέον, τόνισε πως «Θέλουμε να μην είναι στέκια οι αίθουσες αλλά σημεία μάθησης και γνώσης. Οι νοοτροπίες αλλάζουν όταν βλέπουν πρότυπα».

«Έχουμε περάσει σε άλλα επίπεδα. Υπάρχουν άγνωστες ιστορίες απείρου κάλλους που δεν φτάνουν στα ΜΜΕ. Οι αναρχικοί οικειοποιούνται πλέον και τα κυλικεία ώστε να έχουν και το κέρδος τους. Έχουμε ψηφίσει έναν νόμο που έχει καταργήσει το άσυλο και πολύ καλά έκαναν τα στελέχη της ΟΠΚΕ και συνέλαβαν αυτούς τους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ. Έχουν μάθει κάποιες ομάδες αναρχικών να λειτουργούν έτσι εδώ και δεκαετίες», είπε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.