Quantcast

Κριτική Φάμελλου για τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη

ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Συνέντευξη τομεάρχη Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ

 

«Παρότι η επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα, μετά τη συνάντησή του με τον κύριο Τράμπ, είναι απογοητευτικά, καθώς είναι αναντίστοιχα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις ανάγκες της στη σημερινή συγκυρία. Δεν ειπώθηκε κουβέντα για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα το τελευταίο διάστημα, καμία καταδίκη της παράνομης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, καμία στήριξη στον αγωγό East Med και την πρωτοβουλία 3+1 για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

 

Αναφέρθηκε στη συνέχεια, στη χθεσινή στάση της πλειοψηφίας των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε σχέση με τη μη διεξαγωγή Κοινής συνέντευξης Τύπου Μητσοτάκη-Τράμπ, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να αποφύγει τυχόν δύσκολες ερωτήσεις για το Ιράν και τo ζήτημα αποπομπής του. «Τελικά, ο κύριος Τράμπ επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου παρουσία του κυρίου Μητσοτάκη, αλλά μόνος του, και μάλιστα, πριν από τη συνάντησή τους, για όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, παγκόσμια, το τελευταίο διάστημα, κάτι που είναι σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική, καθώς όλοι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Τσίπρα που κατά τη διάρκεια της θητείας του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Πρόεδρο Τράμπ, παραχωρούσαν Κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τις επίσημες συναντήσεις τους με τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κύριος Μητσοτάκης έμεινε σχεδόν απλός παρατηρητής. Είναι ακόμη προφανές ότι προκύπτει ζήτημα ανεπαρκούς προετοιμασίας της συνάντησης εκ μέρους της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση, εκ μέρους του κυρίου Τράμπ, ο οποίος είχε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις στο παρελθόν για τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Κογκρέσου που ωρίμασε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το East Med Act, πρωτοβουλία που κατοχυρώνει μία επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και υπέρ του περιορισμού των παραβιάσεων στην περιοχή μας, και συνεπώς παραμένουν οι επιφυλάξεις του Αμερικανού Προέδρου.

 

Τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και την καθιέρωση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Σημείωσε επίσης, πως η προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, ως μία απάντηση της Τουρκίας στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας.

 

Σημείωσε ότι η συζήτηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Τράμπ δεν έπρεπε να ξεκινήσει με το ζήτημα αγοράς οπλικών συστημάτων, αλλά με τη συζήτηση για την κοινή καταδίκη ενεργειών που αμφισβητούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, και ειδικότερα την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων.

 

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε τέλος, ότι τα εθνικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν σοβαρές και αποτελεσματικές ενέργειες, ειδικά μετά την απογοητευτική συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη χρειάζεται νέα εθνική γραμμή. Τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Τύπο, όπου ζήτησε να διεξαχθεί συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών για τα κρίσιμα εθνικά θέματα, και όχι κατά μόνας, λύνοντας παράλληλα το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε, να μην υπάρχει κάποια εκκρεμότητα, και να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στη χάραξη νέας ενιαίας εθνικής πολιτικής.