Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δίνει τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις για να στηρίξει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Αναλυτικά όσα δήλωσεο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σαντορίνη συναντήθηκε με αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας, του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σαντορίνης, οι οποίες του μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο νησί.

 

 

 

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού επισήμαναν ότι «πίσω από τα πεντάστερα ξενοδοχεία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, τον πλούτο και την χλιδή στη Σαντορίνη, βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούν».

Όπως αναφέρθηκε «κυριαρχούν τα 12ωρα και 14ωρα χωρίς ξεκούραση, δηλαδή ρεπό, με ελάχιστες αποδοχές. Οι εργοδότες αναγκάζουν εργαζόμενους να διαμένουν μαζί 4 και 5 άτομα στο ίδιο δωμάτιο ακόμα και χωρίς τουαλέτα κ.ά.». Επιπλέον η Επιθεώρηση Εργασίας στη Σαντορίνη «έχει κλείσει από το 2013, ενώ το ΣΕΠΕ Νάξου, που είναι υπεύθυνο για 12 νησιά – ανάμεσά τους και η Σαντορίνη – έχει μόλις δύο υπαλλήλους».

Τα προβλήματα στο νοσοκομείο

Οι εργαζομένοι του Σωματείου στο νοσοκομείο του νησιού, επισήμαναν ότι το νοσοκομείο που καλείται να καλύψει τις ανάγκες ενός νησιού με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τη θερινή σεζόν και πάνω από 25 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, «έχει ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες όπως παθολόγους, πνευμονολόγους, ενώ ο καρδιολόγος που ήρθε στο νοσοκομείο προ ημερών στάλθηκε μόνο για 15 μέρες». Σημείωσαν ότι πρόκειται για το νοσοκομείο «που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρία και το εμφάνιζε ως “πιλότο” και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια και τα πολύ υψηλά ενοίκια των 500 και 600 ευρώ «και “δεν βλέπουν την ώρα να φύγουν”». Επίσης, λόγω της κατάστασης αυτής «ανθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιδιωτικά πολυιατρεία».

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέδειξαν «πόσο ακριβό είναι το κόστος ζωής στη Σαντορίνη για τους εκπαιδευτικούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις πανάκριβες μετακινήσεις και τα ενοίκια» και τονίστηκε ότι «δεν μπορούν οι εκπαιδευτικοί, που δεν έχουν στο νησί μόνιμη κατοικία, να ανταποκριθούν». Απαίτησαν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από κυβέρνηση, υπουργείο και δήμο, «για να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών και την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης που κάνουν τη ζωή των εκπαιδευτικών ακόμα πιο δύσκολη».

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι του Σωματείου των Εργαζομένων του Δήμου Σαντορίνης, επισήμαναν ότι «όλες οι υπηρεσίες στο νησί είναι υποστελεχωμένες, καθώς συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού (από 160 το 2008, 116 τώρα)» και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν «με την πρόσληψη εργαζομένων με 2μηνες και 4μηνες συμβάσεις». Επισημάνθηκε ακόμα ότι όσοι δεν έχουν δική τους στέγη «ό,τι παίρνουμε το δίνουμε στο νοίκι».

Κοινά τα ζητήματα για όλους

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «τα ζητήματα είναι κοινά για όλους, άσχετα σε ποιόν κλάδο δουλεύει ο καθένας» ενώ «υπάρχει κοινή συνισταμένη που είναι η αιτία των προβλημάτων, που δημιουργεί αυτά τα ζητήματα». «Οι διεκδικήσεις σας είναι απόλυτα δίκαιες, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να πει ότι δεν είναι δίκαιες. Το πρόβλημα αρχίζει και δημιουργείται μετά με τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις, αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των εργαζομένων και της χώρας στο πως θα τα λύσουν, τι διέξοδο θα δώσουν, τι μέτρα θα πάρουν κι αν θα τα υλοποιήσουν. Τότε αρχίζει το “μεγάλο παραμύθι”: πότε είναι οι αντοχές της οικονομίας, αφού τη μια είναι η κρίση, μετά έρχεται ο πόλεμος, πριν η πανδημία, και οι δυσκολίες δεν τελειώνουν ποτέ» πρόσθεσε.

«Οι αντοχές της οικονομίας βέβαια αφορούν πάντα τους εργαζόμενους, ποτέ δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο. Εκεί δημιουργείται το ζήτημα: τι αυξήσεις θα δοθούν στους μισθούς, τι προσλήψεις θα κάνουμε για να έχουμε αρκετούς γιατρούς και υποδομές στα νοσοκομεία, για να είναι η εκπαίδευση επαρκής σε δασκάλους, σε καθηγητές με σχολεία κατάλληλα για τα παιδιά μας και τι επίπεδο μόρφωσης τους παρέχουμε και πως δεν θα πληρώνει πάλι ο οικογενειάρχης που δεν έχει δουλειά. Ή πως συμπεριφέρεται η μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, τους εποχικούς του τουρισμού όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη, μιλάμε για “γαλέρα”. Έτσι είναι η κατάσταση σε αυτό που λέμε “μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας”. Και είμαστε σε μια φάση όπου μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση με μια μικρή ανάκαμψη ‘κανά’ χρόνο, ήρθε η πανδημία που συνέβαλε να βυθιστεί η χώρα σε κρίση, μετά έρχεται και ο πόλεμος με νέα κρίση και ενεργειακή αυτή τη φορά και επισιτιστική πιθανόν τα επόμενα χρόνια και πάντα το υποζύγιο είναι οι εργαζόμενοι, ο λαός και όχι βέβαια αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν.

Γιατί εδώ που τα λέμε και μέσα στην κρίση και μέσα στην πανδημία οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι όμιλοι κέρδισαν τρελά λεφτά, είχαν τεράστια κερδοφορία, το ξέρετε, όπως το ξέρει όλη η κοινωνία ενώ μειώνονταν οι μισθοί, τα επιδόματα, άλλες κοινωνικές παροχές, πλήρωναν φόρους ενώ φοροαπαλλαγές πάλι για τους εφοπλιστές και για τους λίγους» πρόσθεσε.

«Απ’ αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι κοινός, αυτόν τον αγώνα εμείς ως κόμμα δίνουμε, με αυτές τις δυνάμεις που έχουμε μέσα στη Βουλή, έξω απ’ αυτήν στους αγώνες γιατί θεωρούμε ότι το κύριο είναι ο αγώνας και ο συντονισμός του αγώνα γιατί η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων στη Σαντορίνη είναι κοινή με αυτή που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας» κατέληξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ