Κουτσούμπας: Επιθετικές και όχι «αμυντικές» οι συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία

«Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα, είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα» τόνισε

«Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα, είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη του σήμερα στον ρ/σ «Real FM».

Σημείωσε την «παντελή έλλειψη έως ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων» διότι «θεωρούνται μη επιλέξιμα έργα και από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή, όλες τις προηγούμενες, από την ίδια την ΕΕ, που δίνει και κατευθύνσεις διότι αυτά τα έργα δεν έχουν την υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες, για τους επενδυτές που ασχολούνται με αυτά».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για το ζήτημα αυτό σε μεγάλη εκδήλωση τις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στην ενέργεια και την άνοδο των τιμών στα σούπερ μάρκετ, είπε ότι η ενεργειακή κρίση «δεν είναι μόνο εξωγενές φαινόμενο όπως παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές», καθώς η απελευθέρωση της ενέργειας είναι πολιτική της κυβέρνησης, είναι πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα».

Αναφέρεται στην κατεύθυνση της ΕΕ που «επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης -επιδοτήσεις, κουπόνια, κλπ- για να αποτραπούν αποκοπές ρεύματος, με τον όρο όμως αυτά να είναι προσωρινά και στοχευμένα στους πιο φτωχούς», ενώ λέει «θα πρέπει να αποσύρονται αμέσως μόλις η κατάσταση σταθεροποιείται, την οποία προσδιορίζει προς το Μάρτιο». «Μιλάμε για μία τρύπα στο νερό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «ως ΚΚΕ έχουμε προτείνει, ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ, που την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή και έχει απορριφθεί για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την κατάργηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στα καύσιμα, στην ενέργεια, άλλα μέτρα όπως είναι αφορολόγητα όρια σε μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, σε αγρότες, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα κλπ».

Σχετικά με την «αντίθεση του ΚΚΕ στους εξοπλισμούς και στις αμυντικές συμφωνίες» είπε ότι «είμαστε ακριβώς αντίθετοι, γιατί, ενώ τις ονομάζουν όλες αυτές τις συμφωνίες «αμυντικές», στην πραγματικότητα είναι όλες επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αφορούν σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών κρατών ισχυρών της ΕΕ, σε όλη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας της Υποσαχάριας Αφρικής, μέχρι και στον Ειρηνικό, στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα».

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε πολεμικές δαπάνες. Λείπουν χρήματα για τον λαό αλλά δίνονται σε γαλλικά και αμερικάνικα πολεμικά βιομηχανικά συγκροτήματα την ώρα που απαξιώνεται και κλείνει η ελληνική ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και λοιπά αμυντικά συστήματα. Άρα, για ποια άμυνα μιλάμε;» πρόσθεσε.

«Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού της και των άλλων λαών. Να προωθεί συμφωνίες, βεβαίως, να κάνει διαπραγματεύσεις…» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του στην ερώτηση «να μην δίνουμε βάση στις υποσχέσεις ούτε της Γαλλίας ούτε των ΗΠΑ;», «μα βεβαίως, γιατί δεν λέει τίποτε να λες «συμφωνώ με την κυριαρχία σου, την ακεραιότητα, την ασφάλεια, της χώρας», γιατί ο καθένας, δίνει διαφορετικό νόημα στις έννοιες αυτές».

«Τι σημαίνει για παράδειγμα «κυριαρχία» για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, για τα χωρικά ύδατα, για αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία; Το λέει καθαρά αυτό η αμερικάνικη πολιτική, ο κ. Μπλίνκεν χτες, ή το ΝΑΤΟ; Δεν το λένε» πρόσθεσε.

Είπε ότι εξοπλισμοί χρειάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις «γι’ αυτό λέμε ότι έπρεπε, αυτά που υπάρχουν στο δημόσιο, η ΕΑΒ, τα αμυντικά συστήματα, να αναπτυχθούν αντί να κλείνουν».

Χαρακτήρισε διαχρονικό το φαινόμενο «για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προς αυτά», προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει «διεύρυνση του χρόνου της εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή να πιάσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία».

«Έχουμε πει ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το καθεστώς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, για την κρατική διαφήμιση κλπ, για να υπάρχει διαφάνεια. Εμείς πάντα ψηφίζαμε τέτοιες εξεταστικές επιτροπές, όποιος κι αν τις πρότεινε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά το πρόβλημα είναι αν θα πάει σε βάθος, αν θα βγει κάτι. Η πείρα μας δεν λέει αυτό. Αξιοποιείται κυρίως για μια αντιπαράθεση, ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, στα δυο πρώτα κόμματα συνήθως και σε αυτή την κατεύθυνση, τελικά οδηγούνται σε ναυάγιο και δεν συζητιέται επί της ουσίας το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση για την «εκλογική στασιμότητα του ΚΚΕ» σημείωσε καταρχήν ότι οι δημοσκοπήσεις «δίνουν μόνο στο ΚΚΕ αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών το ’19», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι δημοσκοπήσεις «δεν δίνουν εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας και της στάσης του ελληνικού λαού».

«Μιλάνε, όμως, αυτές για το αυξημένο κύρος που έχει σήμερα το Κόμμα, για το εύρος της απήχησης των θέσεών του, για όλα τα ζητήματα, για πάρα πολλά ζητήματα, η διείσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε ψηφοφόρους δηλαδή μέχρι σήμερα άλλων πολιτικών κομμάτων» τόνισε.

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι εκ μέρους του Κόμματος έχουν κατατεθεί τροπολογίες και συγκεκριμένες προτάσεις τα αρνούνται οι πλειοψηφίες του ελληνικού κοινοβουλίου, που είναι κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν με εκατόν πενήντα τόσες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, τώρα η ΝΔ μόνη της και απορρίπτουν συγκεκριμένες προτάσεις, που ωφελούν το λαό, ωφελούν τη νεολαία, ωφελούν τους εργαζόμενους».

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ