Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΟΤ Forum», που παραχώρησε χθες, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολο χειμώνα», σημειώνοντας ότι οι αιτίες του ενεργειακού προβλήματος της χώρας – οι οποίες εντοπίζονται στις οδηγίες, κατευθύνσεις και αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών – προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι αυτή η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με κεντρικό σχέδιο και πρόσθεσε: «Είναι ένα ολόκληρο σχέδιο στην οικονομία και αφορά πρωτίστως την ενέργεια, γιατί είναι απ’ τους σημαντικότερους και κρίσιμους οικονομικούς τομείς που καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονταν, ούτε γίνονται με οποιαδήποτε κυβέρνηση. ‘Αρα, πρέπει να σκεφτούμε, τι πολιτικές επιλογές κάνουμε, και τι σχέδιο και στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα πρέπει να οικοδομήσουμε».
Έρχεται άγριος χειμώνας
Ο γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χειμώνα που έρχεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αλλά και όλη η χώρα θα υποφέρει, ο κόσμος θα δεινοπαθήσει. Θα είναι άγριος χειμώνας και οφείλεται στις πολιτικές των κυβερνήσεων» λόγω του ενεργειακού προβλήματος για το οποίο όπως είπε ο πόλεμος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς το πρόβλημα προϋπήρχε του πολέμου.
Στην κατεύθυνση αυτή κατέστησε ως αιτίες του προβλήματος την πράσινη μετάβαση, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών – μελών, ασκώντας κριτική στην απολιγνιτοποίηση και ειδικά για τη χώρα αναρωτήθηκε γιατί να κλείσουν εργοστάσια λιγνίτη, κάνοντας λόγο για ένα άλλο κεντρικό σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει με στήριξη όλων των πηγών ενέργειας όπως πχ η γεωθερμία, ο υδροηλεκτρισμός αλλά και τις ΑΠΕ με άλλο κεντρικό σχέδιο που θα προστατεύουν περιβάλλον και αγροτική παραγωγή.
Θα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις
Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας οικονομικής κρίσης πιο βαθιάς από την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι εξασθενεί το ευρώ σε σχέση με το δολάριο και μάλιστα σε συνδυασμό με την επισιτιστική κρίση και την ακρίβεια στα τρόφιμα (η φέτα είπε χαρακτηριστικά έχει φτάσει στα 12 ευρώ το κιλό και είμαστε ακόμα στην αρχή του προβλήματος), υπογράμμισε ότι «η κατάσταση αντικειμενικά θα οδηγήσει σε οργή και εξεγέρσεις» τόσο σε άλλες ηπείρους όπως η Ασία, η Αφρική, η Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, βάζοντας και τη χώρα μας στο κάδρο.
«Όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα»ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις αλλά και ένταση παρακολουθήσεων και καταστολής.
«Πυρά» στην Ε.Ε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Ερωτηθείς για την πολιτική της ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης,ανέφερε ότι «η Ευρώπη με τις επιλογές που έκανε και με τις αποφάσεις που πήρε, έβγαλε η ίδια τα ματάκια της», ενώ πρόσθεσε ότι «ενιαία άποψη (για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης) δεν μπορεί να υπάρξει». Είπε ακόμα ότι αυτά τα ζητήματα δεν λύνονται με την «αλλαγή καυστήρων», σημειώνοντας ότι «δημιουργούνται αντικειμενικά σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι άλυτα για έναν λαϊκό άνθρωπο, για μια λαϊκή οικογένεια, που έχει και τη φορολογία, τις δυσκολίες στο μισθό, στη δουλειά, στη σύνταξη».
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε επισιτιστική κρίση και άλλα προβλήματα που προκαλεί η ακρίβεια, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση θα οδηγήσει αντικειμενικά σε όξυνση της δυσαρέσκειας, σε οργή, θα οδηγήσει σε εξεγέρσεις».
Όπως είπε η κινητοποίηση των λαών που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου «είναι αναντίστοιχη των προβλημάτων, όμως όσα δε φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα. Και περιμένουμε, είμαστε σίγουροι – αυτή είναι η εκτίμηση μας δηλαδή – ότι θα έχουμε τέτοιες μεγάλες κινητοποιήσεις». Πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ένταση της δικτατορίας του κεφαλαίου, των κατασταλτικών νόμων, των μηχανισμών».
Ως προς την προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αντικειμενικά εφόσον τα οικονομικά της συμφέροντα (της Ρωσίας), της αστικής της τάξης δηλαδή, όχι του λαού της, έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα άλλων ισχυρών κρατών, είτε της Ευρώπης, είτε της Αμερικής, είτε άλλων χωρών, αναζητά διαφορετικούς συμμάχους».
Ως προς τη θέση της Ελλάδας και τη θωράκιση των συμφερόντων της στην παρούσα συγκυρία σημείωσε ότι «αναβαθμίζεται η αστική τάξη της χώρας – ή θέλει να αναβαθμιστεί, δεν ξέρω πόσο θα το καταφέρει – όσον αφορά τα κέρδη της, τον έλεγχο που έχει σε μερίδια αγορών σε άλλες χώρες στην περιοχή. Σ’ αυτή τη λογική κινείται και η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης, των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα, υπηρετώντας αυτά τα συμφέροντα. Η αναβάθμιση των συμφερόντων της χώρας, απ’ τη σκοπιά του λαϊκού παράγοντα, του λαού, το τι ενδιαφέρει και τι έχει να κερδίσει ο λαός, δεν γίνεται. Αντίθετα, εμπλέκεται όλο και περισσότερο σ’ αυτή τη σύγκρουση και γίνεται και στόχος επίθεσης και αντιποίνων» σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης.
Ηχηρό «όχι» Κουτσούμπα σε συνεργασίες
Ο Δ. Κουτσούμπας απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν τα κεντρικά ζητήματα της χώρας.
«Το ΚΚΕ και το επεσήμανα από τη ΔΕΘ στην ομιλία μου, να μην το βάλουν στο κάδρο.Διότι το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση. Όσο υπάρχουν αυτές οι πολιτικές, όσο στα κεντρικά, τα βασικά, τα κύρια ζητήματα και όχι σε κάποια επιμέρους, υπάρχει αυτή η κατεύθυνση, το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην αντίπερα όχθη» υπογράμμισε. Κάλεσε τέλος, τον λαό «να μην είναι σε αναμονή, αλλά να κινητοποιηθεί γιατί μόνο έτσι μπορεί να έχει κάποιες ανάσες ανακούφισης και κυρίως μπορεί να ανοίγει ένας δρόμος για το αύριο, έτσι ώστε να υπάρχουν πολιτικές που πραγματικά θα υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα».
«Αν μπούμε στη λογική του κ. Μητσοτάκη, τερατογένη είναι και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που κυβερνάει με ένα 37% (λόγω εκλογικού νόμου)» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι τερατογένεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.
Ωστόσο ο κ. Κουτσούμπας συμπλήρωσε ότι «τερατογένεση» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η κυβέρνηση που επιδιώκει να ξανασχηματίσει ο κ. Μητσοτάκης «που απλώνει προσεκτικά το χέρι στο Βελοπουλο ή σε ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που είναι δυσαρεστημένο με την ηγεσία Ανδρουλάκη»