Κουμουτσάκος: Στα όρια της αντοχής της η Ελλάδα με το προσφυγικό

ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο για τους πρόσφυγες, κάλεσε τις άλλες χώρες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε στην ολομέλεια της 1ης Παγκόσμιας Συνόδου για τους πρόσφυγες, στη Γενεύη. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα, που είναι αντιμέτωπη με συνεχείς ροές από την Τουρκία, έχει φτάσει στα όρια της αντοχής της στη διαχείριση του προσφυγικού. Αναφέροντας τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό αιτούντων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ομιλία του, ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται σε αυτό το πλαίσιο. Παρουσίασε στοιχεία για τις αυξημένες ροές στο Αιγαίο, χαρακτήρισε τα δίκτυα «σύγχρονη μάστιγα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και κάλεσε όλα τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάλεσε τις τρίτες χώρες που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο πεδίο, να συνεργαστούν αποτελεσματικά, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελεί το προσφυγικό ζήτημα.