Στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα την επόμενη μέρα των γεγονότων στη Μόρια αναφέρθηκε ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο κ. Κουμουτσάκος, εστιάζοντας στις θλιβερές εικόνες που καταγράφονται στη Μόρια, είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη μεταναστευτικού και πανδημίας κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση».
Αναφορικά με τη φωτιά στη Μόρια, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι επρόκειτο για εμπρησμό, ενώ σημείωσε πως η χώρα αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.
Στη συνέχεια, ο αν. υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ. Ωστόσο, επεσήμανε πως «σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας».
Σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι ο ίδιος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση» ενώ προσέθεσε πως «5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει αποδεκτές».
«Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι’ αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.