Λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία κυρίως λόγω των αυξημένων συνοριακών ελέγχων και εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, όπως δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ωστόσο, η Τουρκία είναι “ένας δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας που ελέγχει ένα σύνολο τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. “Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα προσπαθήσει να τους χρησιμοποιήσει σε άλλη περίπτωση”.
“Η μειωμένη ροή δεν θα μας επιτρέψει να ξεκουραστούμε. Αντιθέτως, επιβάλλει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση”, είπε ο υπουργός.
Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, η Ελλάδα κατέγραψε 850 αφίξεις, από 12.363 την ίδια περίοδο πέρυσι και δεκάδες χιλιάδες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι σε κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά, αναφέρει το Reuters.
Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύριους, τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων στον κόσμο, είχε δηλώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορα επειδή ανησυχεί για την προοπτική ενός νέου κύματος προσφύγων λόγω πολέμου στη βορειοδυτική Συρία.
”Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση άρχισε να μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες σε πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα, τις οποίες οι ακτιβιστές συγκρίνουν με τις φυλακές”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
“Υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, αλλά δεν είναι φυλακές”, ανέφερε σχετικά ο Κουμουτσάκος. “Η Ελλάδα δεν χτίζει φυλακές. Είναι ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος που προστατεύει τα σύνορά του καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. “