«Εάν κρατήσει πέντε, έξι μήνες ή περισσότερο η πανδημία, τότε η οικονομία παντού – χωρίς καμία εξαίρεση, γιατί όλες οι χώρες έχουν πληγεί – θα έχει την εικόνα της επομένης ενός παγκόσμιου πολέμου», αναλύει σε συνέντευξη του στην γαλλική εφημερίδα Humanite, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
Ιστορικά, οι πανδημίες προκαλούν σεισμικές κοινωνικές ανακατατάξεις και μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία τέτοια ιστορική καμπή. Η παγκοσμιοποίηση που διευκόλυνε την ταχύτατη διάδοση της πανδημίας μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώ ήδη στην Ευρώπη έχουν επανέλθει τα παλιά, εθνικά σύνορα. Η Ζώνη Σένγκεν έχει μπει στο ψυγείο.
Μεγάλες ευρωπαικές χώρες του Νότου, βασικά η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί μεγάλα πλήγματα. (Ακόμη και η Γαλλία αντιμετωπίζει πρόβλημα: στην Αλσατία που έχει τα περισσότερα κρούσματα και το σύστημα υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο, οι κάτοικοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη γειτονική Γερμανία). Πως θα παραμείνουν αυτές οι χώρες στην ευρωζώνη, αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης; Εάν δεν αντιμετωπιστεί η πανδημία στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο, και περάσει έτσι το καλοκαίρι, τότε περιοχές της νότιας Ευρώπης που ζουν από τον τουρισμό θα καταστραφούν. Αυτό θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές εντάσεις και κρίση…
…Το κακό είναι ότι η ηγεσία της ΕΕ τρέχει πίσω από τα γεγονότα αντί να συνειδητοποιεί την ιστορική κρισιμότητα. Πρέπει αλλάξουμε την κατεύθυνση της οικονομίας, να ενισχύσουμε τον δημόσιο τομέα, να προστατεύσουμε τους φτωχούς και τους ευάλωτους. Πρέπει να αλλάξουν άμεσα και ριζικά οι κανόνες του παιχνιδιού».
«Φοβάμαι ότι θα δούμε επικίνδυνα φαινόμενα, όπως κοινωνικό μίσος και λεηλασίες», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, αναφέροντας ως παράδειγμα τις επιθέσεις που καταγράφηκαν σε σούπερ μάρκετ μετά τον τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ. «Υπάρχει φόβος που ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς».