Quantcast

Κώτσηρας στα Παραπολιτικά 90,1: Οι γυναικοκτονίες δεν θα έπρεπε να είναι θέματα μικροκομματικής αντιπαράθεσης

«Η λύση στη βία δεν είναι μόνο ο νόμος, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί», τόνισε

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Timeline», με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, για τις τρεις γυναικοκτονίες που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες μέρες.

«Αυτά τα φαινόμενα που παρατηρούμε όλο αυτό το διάστημα πέραν του ότι εκπέμπουν μια αφάνταστη νοσηρότητα και ατελείωτη θλίψη στην κοινωνία, δεν θα έπρεπε κατά την άποψή μου να είναι θέματα μικροκομματικής αντιπαράθεσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πούμε και την αλήθεια.

Στις πρόσφατες αλλαγές που γίνανε στον ποινικό κώδικα ένας εκ των βασικών αξόνων που προχωρήσαμε σε αλλαγές ήταν η προστασία των θυμάτων, και μάλιστα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, των θυμάτων βίας και οι αλλαγές που κάναμε ήταν προς το αυστηρότερο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πράγματι η λύση στη βία δεν είναι μόνο ο νόμος, είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί, αλλά στην ανθρωποκτονία την οποία εμείς προβλέψαμε να έχει ποινή αποκλειστικά την ισόβια κάθειρξη, το ανώτατο δηλαδή όριο που προβλέπεται στον ποινικό μας κώδικα, το ανώτατο όριο που προβλέπεται στον ποινικό μας πλαίσιο η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε. Οπότε εδώ μιλάμε για ένα είδος πολιτικής υποκρισίας με κάποιους όρους συμβολισμών αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Οι αλλαγές που έγιναν το 2021 και εφαρμόζονται εφ εξής είχαν ένα σαφές στίγμα, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι τα φαινόμενα βίας όσα διέρχονται μέσα από το νόμο η αντιμετώπισή τους είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η αυστηροποίηση σε αυτά τα αδικήματα είναι ένας τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε και αυτό έγινε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη Δικαιοσύνη, ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι φέτος η χώρα μας βάσει των αποτελεσμάτων που δημοσιεύτηκαν από την ΕΕ είχε την μεγαλύτερη πρόοδο στο δείκτη που αφορά τη Δικαιοσύνη πιο φιλική σε παιδιά.

Τέλος, αναφορικά με την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης, είπε: «Εμείς προσφάτως φέραμε και ψηφίστηκαν διατάξεις που αφορούν αφενός έναν περιορισμό σε πολλές περιπτώσεις που υπήρχαν καταχρηστικές αναβολές, δηλαδή μπήκε ένα όριο, ώστε να μπορεί να ζητείται μια αναβολή για κάθε πλευρά συνηγόρου στην ποινική δίκη, με μια εξαίρεση προφανώς αν έχει μεταγενέστερα προκύψει κάποιος λόγος που δεν ήταν γνωστός πριν την πρώτη αναβολή».

«Επίσης, υπήρξε διάταξη, η οποία πλέον επιτρέπει στις εισαγγελικές αρχές με συνοπτική αιτιολογία να αρχειοθετούν υποθέσεις οι οποίες είναι ώριμες.

Όπως επίσης αυξήθηκαν και τα δικαστικά έξοδα που καταβάλλει κάποιος μάρτυρας, ο οποίος ενώ έχει νομίμως κληθεί και ενημερωθεί για τη δίκη, αδικαιολογήτως προφανώς δεν προσέρχεται να εξεταστεί στο δικαστήριο που και αυτό το φαινόμενο δημιουργεί σειρές αναβολών και καθυστερήσεων», σημείωσε.

«Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο θα είναι πιο ταχύ αλλά και πιο ποιοτικό», κατέληξε.