Quantcast

Κώστας Σημίτης: Νέο άρθρο με θέμα την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στις ευρωπαϊκές χώρες

Δύσβατος ο δρόμος της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα

Η καθίζηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι το θέμα ανάλυσης από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε άρθρο του που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο Κώστας Σημίτης κάνει λόγο για κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και τη συνδέει με τις βαθιές κοινωνικές και τεχνολογικές μεταβολές που αλλάζουν τις σχέσεις αντιπροσώπευσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων με το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και την Κεντροαριστερά.

«’Αλλαξαν οι συνθήκες ζωής… επικρατούν ανασφάλεια, ανησυχία, διαμαρτυρία. Οι πολίτες ιδίως της κατώτερης-μεσαίας τάξης στρέφονται προς πολιτικές παρατάξεις που εκφράζουν πιο έντονα και με νέους τρόπους τη δυσαρέσκειά τους, όπως το Κίνημα των 5 Αστέρων στην Ιταλία, οι Πράσινοι στη Γερμανία, οι Unidas Podemos στην Ισπανία. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν αποκτήσει ισχυρή εκπροσώπηση στα κοινοβούλια και αναζητούν λύσεις διαφορετικές από εκείνες που στηρίζουν είτε τα συντηρητικά, είτε τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.Η Άκρα Δεξιά αποκτά επίσης ισχυρή απήχηση, όπως δείχνει η εξέλιξη στη Γαλλία και στην Ιταλία», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Αντίστοιχα, επισημαίνει, στην Ελλάδα «η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 εξέφραζε την αναζήτηση τρόπων περιορισμού της ένταξης της χώρας στις διαδικασίες της διεθνούς οικονομίας και της ΟΝΕ», ωστόσο «η αναζήτηση αυτού του νέου δρόμου απέτυχε -γιατί τόσο η παγκοσμιοποίηση όσο και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δημιουργήσει μια διαφορετική πραγματικότητα από εκείνη που παρουσιάζουν οι δήθεν μεταρρυθμιστές λαϊκιστές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξέρουμε, έκανε θεαματική στροφή προς τα καθιερωμένα. Ταυτόχρονα με την αντιφατική της στάση ματαίωσε δυνατές τροποποιήσεις για τον περιορισμό της υπερχρέωσης της χώρας».

Η Ελλάδα, αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Σημίτης, «υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση των εξελίξεων – όχι μόνο γιατί δεν έχουν διαμορφωθεί οι αναγκαίες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και γιατί δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι κοινωνικές αντιλήψεις, η κοινωνική και κρατική οργάνωση που εξασφαλίζει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με υπερβάσεις του παγιωμένου. Η άρχουσα άποψη στη χώρα ήταν και είναι ότι όλα θα πάνε προς το καλύτερο χάρη στην ταυτόχρονη δράση τόσο των κρατικών όσο και των οικονομικών παραγόντων, υπό την οδηγία της κυβερνητικής παρατάξεως». Ο μονόλογος -όμως- ενός κόμματος ή της κυβέρνησης δεν επαρκεί,τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, καταλήγοντας για το μέλλον του προοδευτικού χώρου:

«Αν η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει τον προσανατολισμό της στις νέες συνθήκες, στην Ελλάδα ο δρόμος είναι πολύ πιο δύσβατος και η έκβαση της προσπάθειας κάθε άλλο παρά δεδομένη».