Quantcast

Κορωνοϊός: Το σχέδιο «μάχης» του Μαξίμου για την έξαρση της πανδημίας – Τα επόμενα βήματα, η αισιοδοξία και τα προβλήματα

Σε πρώτο πλάνο η μετάλλαξη Όμικρον

Τρία προβλήµατα και µία χαραµάδα αισιοδοξίας βλέπουν στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αναλύουν καθηµερινά τα στοιχεία και τα δεδοµένα από την εξέλιξη της πανδηµίας του κορονοϊού και αναπροσαρµόζουν τη στρατηγική τους σε εβδοµαδιαία βάση υπό το φως των νέων εξελίξεων.

Με τα µέτρα που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται το τελευταίο διάστηµα, εκτιµάται ότι «παίζουµε κατενάτσιο και κερδίζουµε χρόνο», όπως τονίζει χαρακτηριστικά στα «Π» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιµος για να αποσυµπιεστεί το Εθνικό Σύστηµα Υγείας και να συνεχίζουν να µειώνονται σταδιακά οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις.

  • Το πρώτο πρόβληµα που εντοπίζουν στις διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίµου είναι σε επίπεδο υγειονοµικό: Η µετάβαση από τη µετάλλαξη «∆έλτα» στη µετάλλαξη «Οµικρον» και τι «ουρές» αφήνει πίσω της η πρώτη, που έχει αποδειχθεί µέχρι στιγµής πιο «φονική», καθώς η «Οµικρον» γίνεται σιγά-σιγά επικρατούσα.
  • Η δεύτερη ανησυχία αφορά τυχόν νέα, απότοµη, κλιµάκωση των κρουσµάτων, που θα επιφέρει επιπρόσθετες νοσηλείες, ιδίως µεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων και, συνεπώς, πιο ευάλωτων στον κορονοϊό. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου στο τέλος Νοεµβρίου, πριν από την ανακοίνωση του µέτρου της υποχρεωτικότητας, οι ανεµβολίαστοι έφταναν τους 520.000, ήδη έχει σηµειωθεί σηµαντική πρόοδος. Περίπου 170.000 πολίτες της ηλικιακής αυτής κατηγορίας είτε έχουν εµβολιαστεί είτε έχουν κλείσει ραντεβού για εµβολιασµό από τότε. Στην κυβέρνηση εκτιµούν ότι, καθώς πλησιάζει η 16η Ιανουαρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτικότητα επί ποινή µηνιαίου προστίµου 100 ευρώ, το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί εκ νέου και ο αριθµός αυτός θα ξεπεράσει µέχρι τότε τις 200.000 και θα συνεχίσει αυξανόµενος.
  • Το τρίτο σηµαντικό ζήτηµα που συζητείται τις τελευταίες ηµέρες στις σχετικές συσκέψεις δεν είναι αµιγώς υγειονοµικό, αλλά αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών του ∆ηµοσίου και τα κενά που αρχίζουν να παρατηρούνται λόγω κρουσµάτων κορονοϊού και αναγκαστικής πενθήµερης αναρρωτικής άδειας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι οι Ενοπλες ∆υνάµεις, τα σώµατα ασφαλείας (Αστυνοµία, Λιµενικό, Πυροσβεστική), η Εκπαίδευση, το ΕΣΥ και ορισµένες κρίσιµες υποδοµές του ∆ηµοσίου. Τα πλάνα υποστήριξης των υπηρεσιών αυτών έχουν εν πολλοίς καταρτιστεί, µε προσωρινές µετακινήσεις προσωπικού όπου είναι απαραίτητο και µε άλλα µέτρα.

Τα ευχάριστα νέα

Η χαραµάδα αισιοδοξίας προκύπτει και από την αύξηση της εµβολιαστικής κάλυψης, καθώς οι εµβολιασµένοι τουλάχιστον µε την πρώτη δόση πολίτες έχουν ξεπεράσει πια τους 7.500.000, αλλά και από την ισχυρή άµυνα που φαίνεται πως δηµιουργεί έναντι της µετάλλαξης «Ο» η τρίτη δόση.

Σε αυτή θα δοθεί για τον λόγο αυτό -επειδή ενισχύει σηµαντικά δηλαδή την ανοσία- ακόµα µεγαλύτερη έµφαση το προσεχές διάστηµα, µε πρώτη απόφαση την τρίτη (αναµνηστική) δόση ως προϋπόθεση ολοκληρωµένου εµβολιασµού για όλους τους ενήλικους µετά την πάροδο επταµήνου από τη δεύτερη δόση (ή την πρώτη για το µονοδοσικό της J&J).

Νέα µέτρα στο τραπέζι δεν υπάρχουν επί του παρόντος και αυτό που θα εξεταστεί τις επόµενες ηµέρες είναι αν θα απαιτηθεί παράταση αυτών που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν τις ηµέρες των εορτών και πέραν της 17ης Ιανουαρίου, µε τις πρώτες ενδείξεις να αφορούν την εφαρµογή τους για δύο εβδοµάδες ακόµα, µέχρι δηλαδή τα τέλη Ιανουαρίου. Η εκτίµηση που υπάρχει επί του παρόντος, εξάλλου, µε βάση τα τελευταία δεδοµένα, είναι ότι η κλιµάκωση που παρατηρείται στον αριθµό των κρουσµάτων θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου, στη συνέχεια θα υπάρξει επιπεδοποίηση και κατόπιν πιθανότατα σταδιακή αποκλιµάκωση.

Αισθάνονται δικαιωμένοι

Παράλληλα, η πολιτική του «διαρκούς testing» θα συνεχιστεί, καθώς στο Μέγαρο Μαξίµου αισθάνονται δικαιωµένοι που την εφάρµοσαν έγκαιρα και εκτεταµένα: Η χώρα µας, όπως τονίζουν, βρίσκεται στην τέταρτη θέση µεταξύ των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε τα περισσότερα rapid και PCR τεστ, ενώ για τη διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) έχουν διατεθεί µέχρι σήµερα περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας στην ηλικιακή κατηγορία 50- 59, όπου αυτήν τη στιγµή οι ανεµβολίαστοι υπολογίζονται στους 250.000, είναι πάντα στο τραπέζι, αλλά δεν υπάρχει ισχυρή βούληση επί του παρόντος να ενεργοποιηθεί το µέτρο αυτό.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 8 Ιανουαρίου.