Συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία να προσδιορίζονται οι επαγγελματικές και οι κοινωνικές κατηγορίες του γενικού πληθυσμού της χώρας μας, στις οποίες εκτιμάται ότι πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού, φαίνεται ότι αναμένει η κυβέρνηση από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα προέκυψαν χθες, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, από την σχετική τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στη Βουλή.
Ο Θάνος Πλεύρης κάλεσε συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ να προσδιορίσει τις κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι η αντιπολίτευση αρνήθηκε πρόσφατα θετική ψήφο στη νομοθετική διάταξη για την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς της χώρας μας.
Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής σχετικά:
«Λέει το Κίνημα Αλλαγής, υποχρεωτικότητα σε άλλες κατηγορίες.
Περιμένω να τις κατονομάσει. Περιμένω να κατονομάσει όχι γενικώς και αορίστως, υποχρεωτικότητα σε αυτή. Να σας θυμίσω όταν μπήκε η υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό, κανένας σας δε ψήφισε από όλα τα κόμματα.
Στο πιο μίνιμουμ της υποχρεωτικότητας που υπήρχε. Φύγατε με δικαιολογία, ότι δεν συζητάμε γιατί ήρθε σαν τροπολογία. Δεν ψηφίσατε όμως.
Έχουμε και λέμε. Η υποχρεωτικότητα με βάση την Επιτροπή Βιοηθικής ετέθη στον παράγοντα που η ατομική επιλογή επηρεάζει και τη δημόσια υγεία. Αυτό μας είπε η Επιτροπή Βιοηθικής. Εκεί τη βάλαμε.
Σε άλλες κατηγορίες θα πρέπει να υπάρξει αυτή η συνταγματική ισορροπία διότι η ατομική επιλογή είναι δικαίωμα. Τι βάζουμε εμείς σε αυτές τις κατηγορίες; Βάζουμε το επιπλέον τεστ και τους περιορίζουμε δραστηριότητες.
Εάν θέλετε όμως να πάμε στην υποχρεωτικότητα ακόμα και αν ξεπεράσετε τον σκόπελο των συνταγματικών ρυθμίσεων, που φαντάζομαι ότι τουλάχιστον το Κίνημα Αλλαγής έχει προβληματισμό, δεν θα μπορείτε να μας εγκαλείται μετά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με 7-8% έρχεστε και λέτε «γιατί δεν τους παίρνετε πίσω». Τι θα γίνει, λοιπόν, όταν θα υπάρχει ενδεχομένως 20% και 30% στον δημόσιο τομέα;».
Πηγή: parapolitika.gr