Quantcast

Κοντοζαμάνης: Σταδιακά οι Επικουρικοί γιατροί θα γίνουν Επιμελητές

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Επανέλαβε μία θέση που έχει ήδη εξαγγείλει. 

 

Σταδιακή μετατροπή των θέσεων των επικουρικών γιατρών σε θέσεις Επιμελητών Β΄ ή Α΄ σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως επανέλαβε ο υφ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Γκιόλα για τη στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου του Νοσοκομείου Αργολίδας με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.

 

 

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δέσμη μέτρων που θα προβλέπουν κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύπτουν θέσεις που προκηρύσσονται και που σήμερα βγαίνουν άγονες.

 

 

«Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε, ποτέ δεν αρνηθήκαμε τα κενά τα οποία βεβαίως δεν μπορούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διευθετηθούν», είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης για τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο υφυπουργός είπε ότι οι προκηρύξεις των θέσεων δεν έχουν σταματήσει και σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβάλλουν τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές περιφέρειες, καταβάλλεται προσπάθεια, με βάση τις υφιστάμενες πιστώσεις και τον προγραμματισμό, να καλυφθούν σιγά σιγά οι ανάγκες.

 

 

«Καλώς ή κακώς υπάρχουν εργαλεία, όπως είναι η διαδικασία των επικουρικών γιατρών, που δίνουν προσωρινές λύσεις στο σύστημα. Το λέω αυτό διότι η διαδικασία των επικουρικών γιατρών ήταν μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλιστα βοήθησε το σύστημα, αλλά δυστυχώς δεν δίνει μόνιμες λύσεις. Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μόνιμες θέσεις οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό», είπε ο υφυπουργός και επανέλαβε: «σχεδιάζουμε τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων των επικουρικών γιατρών σε θέσεις Επιμελητών Β΄ ή Α΄ ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, προκειμένου να καλύψουμε τα μεγάλα αυτά κενά».

 

 

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε εξάλλου ότι πολλές προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες γι΄αυτό και η κυβέρνηση θα καταθέσει δέσμη μέτρων με κίνητρα για τους γιατρούς που θα καλύπτουν τις θέσεις αυτές.

 

 

Κοντοζαμάνης: «Πάνω από 12.000 τεστ ημερησίως»
 

 

Ξεπερνούν τους 12.000 οι εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ημερησίως για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για την έξαρση της πανδημίας και το σχέδιο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

 

 

“Διευρύναμε και διευρύνουμε τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουμε δεκαπενταπλασιάσει τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων”, είπε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε: “Στο τέλος Φεβρουαρίου ξεκινήσαμε με οκτακόσια τεστ την ημέρα, φτάσαμε σε τεσσερισήμισι χιλιάδες διαγνωστικούς ελέγχους τον Μάιο, εξήμισι χιλιάδες ελέγχους τον Ιούνιο και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες ελέγχους ημερησίως. Συνολικά έχουν διενεργηθεί επτακόσιες τριάντα χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι για ανίχνευση του κορωνοϊού μέσα σε εκατόν εξήντα πέντε ημέρες.

 

 

Επιπρόσθετα, έχουμε πολλαπλασιάσει τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων, έχουμε μειώσει το κόστος του εξεταζόμενου δείγματος και έχουμε εξασφαλίσει διαθεσιμότητα και επάρκεια αντιδραστηρίων και αναλυτών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών”, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, τα μέτρα για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας στις υγειονομικές δομές, τις κλίνες σε ΜΕΘ, την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

 

 

«Θέλουμε να μας δώσετε ξανά τώρα στοιχεία»

 

“Υπάρχει πρόβλημα σχέσης, συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου, της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και άλλων κρίσιμων κρίκων του κρατικού μηχανισμού”, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στερείται σχεδίου και πολιτικής αξιοπιστίας. “Έχετε ένα πρόβλημα με τα δεδομένα. Θέλουμε να μας δώσετε ξανά τώρα στοιχεία για τα εξής: Ο αριθμός των τεστ που γίνονται, είναι το σύνολο δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Είναι μόνο αυτός που γίνεται από τα δημόσια εργαστήρια; Πότε θα αρχίσετε να αποζημιώνετε τα τεστ που οι πολίτες καταβάλλουν στο 100% από την τσέπη τους όταν αναγκάζονται να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια;”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες το κόμμα του θα παρουσιάσει πρόταση για την αξιοποίηση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

 

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι είμαστε μία καλοκουρδισμένη μηχανή. Δεν υπάρχουν διαφωνίες ή ρήγματα στην ομάδα που δίνει τη μάχη για τον κορωνοϊό. Ο καθένας έχει διακριτό ρόλο και όλοι μαζί δίνουμε αυτή τη μάχη και όπως την έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα θα την φέρουμε εις πέρας για ακόμα μία φορά”, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Υγείας.