Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι εκφράζουν το ήθος και το φιλότιμο των Ελλήνων.
Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, στον απόηχο των σεισμών στην Τουρκία, μίλησε για ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο Αντονι Μπλίνκεν επεσήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και να αποφεύγονται οι απειλές. Σημείωσε, επιπλέον ότι, αν και καταλαβαίνει τις διαφορές, είναι προς το συμφέρον όλων η επίλυση τους.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.
Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.
Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τη σεισμόπληκτη Τουρκία. «Αν μέσω της επαφής αυτής βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που προσφέρει» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει εντάσεις.