«Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων, αλλά μιας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα», τονίζει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αποκλειστική δήλωση του στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά».
Στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., ο πολιτικός χρόνος ήταν ιδιαίτερα πυκνός. Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί μεταξύ άλλων δύο μείζονες κρίσεις και δη ταυτόχρονα: αυτή στον Εβρο και την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία άφησε βαριά τη σκιά της και στην οικονομία. Το δείγμα, ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από θετικό, αφού οι κρίσεις αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και ειδικά στην περίπτωση της πανδημίας επιβεβαιώθηκε πως «κάθε κρίση αποτελεί ευκαιρία», καθώς η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που υπήρξε ζητούμενο δεκαετιών, προχώρησε με ταχύτατα βήματα.
Ενδιαμέσως, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των επενδυτών και γενικότερα των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και τις δυνατότητές της, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά και τίποτε να μη θυμίζει πλέον την κρίση των μνημονιακών ετών. Τα φορολογικά βάρη μειώθηκαν με το «καλημέρα» της νέας διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη ταύτιση προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, η οποία αποτελεί σταθερά οδηγό για τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο της κυβέρνησής του.
Τώρα, η μεγάλη πρόκληση της προσεχούς περιόδου είναι αφενός η αποτελεσματική διαχείριση ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας, αφετέρου η ανάταξη της οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης – εφόσον, βέβαια, οι εταίροι στην Ε.Ε. καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και υιοθετήσουν την πρόταση της Κομισιόν για τα 32 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια αυτά και η αξιοποίησή τους θα σηματοδοτήσουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση του κράτους, ενίσχυση των υποδομών και νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, με τον κ. Μητσοτάκη να μπορεί να πει στο τέλος της διαδρομής «το είπαμε, το κάναμε».
Αναλυτικά, η αποκλειστική δήλωση του πρωθυπουργού στον «Φιλελεύθερο» για τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης:
«Σπάνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια εντελώς διαφορετική, αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο. Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης, αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μιας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και συζητούνταν επί χρόνια, πραγματοποιήθηκαν σε λίγες εβδομάδες. Επενδύσεις που είχαν βαλτώσει και θα δώσουν δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες νέους, ξεμπλόκαραν. Είδατε τις εικόνες χθες από το Ελληνικό. Εκπέμπουν ένα θετικό σήμα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Η θεσμική τάξη αποκαταστάθηκε. Η διάκριση των εξουσιών είναι για μας απαράβατος κανόνας. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων, αλλά μιας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα.
Η Τρίτη 7 Ιουλίου δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών, είναι ημέρα δουλειάς για μας, όπως όλες οι άλλες. Με σκληρή προσπάθεια, του χρόνου τέτοια εποχή, η δύσκολη συγκυρία θα είναι πίσω μας και η οικονομία όχι μόνο θα έχει κερδίσει το έδαφος που θα χάσει φέτος λόγω της πανδημίας, αλλά θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε αλλάξει τη χώρα, αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους και τις τεράστιες δημιουργικές ικανότητες των Ελλήνων».