Quantcast

Κικίλιας από το Ρέθυμνο: Ειδικές ρυθμίσεις για τις προκηρύξεις γιατρών του συγκεκριμένου νοσοκομείου

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ 5000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Ο Βασίλης Κικίλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κυβέρνηση  έκανε εν μέσω κορωνοϊού 5.000 προσλήψεις γιατρών νοσηλευτών.

 

«Τα προβλήματα στην υγεία έχουν υπάρξει διαχρονικά και οι λύσεις πρέπει στο εξής να είναι τέτοιες, που να μπορούν να δώσουν μία μονιμότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και έτσι να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ξανά αυτές τις καταστάσεις μετά από κάποιους μήνες ή κάποια χρόνια».

Με αυτή την επισήμανση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που βρέθηκε στο Ρέθυμνο και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, έδειξε την πρόθεση του υπουργείο ώστε να δοθεί ένα τέλος στη συσσώρευση των προβλημάτων, που σύμφωνα με τους γιατρούς, έχουν δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη αρνητική κατάσταση σε επίπεδο λειτουργίας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες του νομού.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση με τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας έκανε εν μέσω κορωνοϊού 5.000 προσλήψεις γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, πάνω από 500 έγιναν στην Κρήτη και εκκρεμούν όπως δήλωσε άλλες 150, και ειδικότερα για το νοσοκομείο Ρεθύμνου θα γίνουν άλλες 17 προσλήψεις.

«Σήμερα συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, αυτοδιοικητικές αρχές, πρώην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συναδέλφους βουλευτές, το ποια επιμέρους λύση μπορεί να υπάρξει για προβλήματα που πράγματι υπάρχουν και τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως υπουργείο, αλλά και εγώ προσωπικά δεν υπεκφεύγουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το νοσοκομείου Ρεθύμνου χρήζει ειδικών ρυθμίσεων όπως ενδεχομένως το αυτό πρέπει να συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηριχτούν συγκεκριμένες ειδικότητες που είτε οριζοντίως είτε καθέτως, έχουν προβλήματα. Δηλαδή προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον. Η 7η υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έχει κάνει μία εξαιρετική, μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου, δουλειά ώστε να μπορεί να στηριχθεί το νοσοκομείο και να φέρνει προσωπικό και από γειτονικά Κέντρα Υγείας και από άλλους νομούς. Όμως πρέπει να βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις και αυτό συζητήσαμε σήμερα, σε μία ώριμη αντίληψη και στάση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας και νομίζω ότι αναγνωρίζει κανείς ότι οι λύσεις στο εξής πρέπει να είναι μόνιμες», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέφερε πως η σημερινή παρουσία του υπουργού Υγείας στο Ρέθυμνο και στο νοσοκομείο, ήταν πολύ σημαντική διότι μέσα από μία περιεκτική συζήτηση αντιλήφθηκε ο υπουργός, τα προβλήματα που υπάρχουν σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας. «Μέσα από έναν εξαιρετικό διάλογο που έγινε, μπορούμε πιστεύω να δώσουμε λύσεις στο επόμενο διάστημα, όπως ακριβώς έγινε και το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο, όπου καταφέραμε να ξεπεράσουμε το κομμάτι της επιδημίας σε ένα πολύ καλό βαθμό, σε σύγκριση με άλλες χώρες, του εξωτερικού και της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως». Σημείωσε ότι κατεγράφησαν τα προβλήματα και υπήρξαν ανάλογες δεσμεύσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν λύσεις. «Αυτό που όλοι παραδέχτηκαν σήμερα, είναι ότι κάποιες ειδικότητες που έχουν πρόβλημα όπως οι αναισθησιολόγοι, δεν είναι τοπικό μόνο φαινόμενο αλλά πανελλαδικό το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες, ώστε να βρεθεί μία λύση όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά και για άλλα νοσοκομεία της χώρας», προσέθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης είναι ότι δεν ακούσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις πιο επείγουσες παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν, έτσι ώστε να δοθεί το σήμα εκτός αυτής της κρίσης, ένα σήμα μακροπρόθεσμης παρέμβασης και ενίσχυσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου, με μόνιμο προσωπικό. Μία δέσμη με προκηρύξεις μονίμων γιατρών όπως αυτή που εισηγήθηκε η ιατρική υπηρεσία», σχολίασε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη. Εκτίμησε ότι «αυτή η συζήτηση σίγουρα βοήθησε στο να αναδειχθούν τα προβλήματα» και προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσα από ένα θεσμικό δίαυλο, με το Υπουργείο να πιέζουμε ώστε η αναγνώριση των αναγκών και των δυσκολιών να μεταφραστεί σε εφαρμοσμένη πράξη και συγκεκριμένη πολιτική».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή δήλωσε τη δεδομένη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Όπως είπε: «Ως Περιφέρεια έχουμε αναμορφώσει ήδη το πρόγραμμά μας σε επίπεδο ΕΣΠΑ όπου 19,5 εκατομμύρια έχουν φύγει από άλλες προσκλήσεις, ώστε να πληρωθούν σε βάθος διετίας οι προσλήψεις των πέντε χιλιάδων γιατρών λόγω COVID 19 καθώς και 500.000 ευρώ για 20 αναπνευστήρες ώστε να ενισχύσουμε τις ΜΕΘ όλου του νησιού. Είμαστε δίπλα σε ό,τι μας ζητηθεί και ελπίζουμε ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στο υπουργείο που θα μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και των κλινικών του».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, επισήμανε ότι δεν είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης το πώς θα καλυφθούν αυτά τα προβλήματα αλλά είναι και ζήτημα τρόπου «Εξήγησα στον υπουργό Υγείας, ότι δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε μία διαδικασία αέναων προκηρύξεων οι οποίες είναι άγονες. Πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό εργαλείο και στις περιπτώσεις αυτές η Πολιτεία να δρα και να αντιδρά άμεσα και με αντανακλαστικά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ρεθύμνης.

 

Δείτε την ανάρτηση του Βασίλη Κικίλια: