Κεραμέως: Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση – Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Διευκρινίσεις από την υπουργό Παιδείας γα τα σχολεία

«Τα παιδιά ανήκουν στο σχολείο καθώς αυτός είναι ο φυσικός τους χώρος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επιπλέον, τόνισε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση και αποκάλυψε ότι έχουν ανιχνευτεί με self test 25.000 κρούσματα τα οποία δεν θα είχαν βρεθεί εάν δεν είχε γίνει ο οριζόντιος και ο μαζικός έλεγχος σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε μάλιστα ότι 9 στα 10 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό, με self test. Η υπουργός τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία ο συστηματικός έλεγχος. Σε ότι αφορά τον κανόνα 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα είπε ότι «διεθνώς η στάση είναι να φύγουμε από καραντίνα και περιορισμούς και να πάμε σε ελέγχους».

Οριζόντιοι έλεγχοι
Επίσης, υπογράμμισε ότι πλέον γίνονται έλεγχοι σε εμβολιασμένους και μη, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα γίνονται οριζόντιοι έλεγχοι στο τμήμα. Σημείωσε, δε, πως εάν υπάρξει διασπορά το τμήμα θα κλείνει.

Σε ερώτηση για τις ελλείψεις σε self test, απάντησε πως «είχαμε την μεγαλύτερη απορρόφηση και υπήρχε απόθεμα», ενώ χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο την τηλεκπαίδευση ως λύση έκτακτης ανάγκης για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να λειτουργήσει η δια ζώσης εκπαίδευση.

«Θα κλείνει το τμήμα»
Η κ. Κεραμέως είπε επίσης πως όταν υπάρχουν κροσύματα και κλείνει το τμήμα αμέσως περνά σε τηλεκπαίδευση. Πρόσθεσε μάλιστα πως έχουν γίνει 1.200 προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από συναδέλφους τους που θα νοσήσουν.

Πανεπιστήμια
Για τα πανεπιστήμια, είπε πως όσοι φοιτητές έχουν νοσήσει δεν θα χάσουν την εξεταστική τους και πως έχουν δοθεί οδηγίες στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Επίσης, η κ. Κεραμέως Καταδίκασε την επίθεση εναντίον καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ.