Quantcast

Κεραμέως: Ποια είναι τα οφέλη του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση

ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τι είπε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής.

 

 

Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση ανέπτυξε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν από την ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου.

 

 

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η ιδιωτική εκπαίδευση λειτουργούσε σε ασφυκτικό πλαίσιο ως αποτέλεσμα του βαθμού παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και χαρακτηριζόταν από έλλειψη ευελιξίας στα προγράμματα, από αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, από περιορισμούς στις δυνατότητες απασχόλησης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακόμα και στη χρήση των εγκαταστάσεων.

 

«Το σημερινό καθεστώς χαρακτηρίζεται από υπέρμετρο κρατικό παρεμβατισμό εις βάρος της ελευθερίας και της αυτονομίας που πρέπει να έχει η ιδιωτική εκπαίδευση», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως και υπογράμμισε τα νέα δεδομένα που δημιουργούν στην ιδιωτική εκπαίδευση οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

 

 

 

«Διασφαλίζεται η κρατική εποπτεία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά δίνεται η αυτονομία να αναπτύξουν και να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες γονέων και μαθητών. Επιδιώκουμε τη μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, της ευελιξίας όσον αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου», τόνισε η κ. Κεραμέως.

 

 

«Περνάμε από τον υπερκρατικό παρεμβατισμό, από την ακαμψία στην ευελιξία, από τον συγκεντρωτισμό στην αποκέντρωση, από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη, και δίνουμε νόημα και υπόσταση στο δικαίωμα της γονεϊκής επιλογής που προβλέπει το Σύνταγμα, στο δικαίωμα που έχει κάθε γονέας να επιλέξει αν θα στείλει το παιδί του στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό σχολείο», πρόσθεσε.

 

 

Νίκη Κεραμέως: Εισάγεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου

 

Η υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε της διαφορετικότητας δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, λέγοντας ότι αυτό είναι το νόημα του δικαιώματος της διαφορετικής επιλογής. «Αν όλα τα σχολεία, δημόσια, ιδιωτικά, είναι ίδια, τότε τι νόημα έχει το δικαίωμα της επιλογής; Το νομοσχέδιο αυτό ωφελεί τους μαθητές, αναβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, εισάγεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, η μονάδα και οι εκπαιδευτικοί. Θα υπάρχει διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφωμένο από το σχολείο με ευελιξία, θα μπορεί να προβλέπεται η διδασκαλία μαθημάτων από ειδικότητες συγκεκριμένου κλάδου. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απομακρύνεται ένας εκπαιδευτικός που είναι ακατάλληλος. Να ορίζει το ίδιο το σχολείο τους διευθυντές και υποδιευθυντές του και να καταρτίζει τη λειτουργία του χωρίς σκοπιμότητες από κρατικούς παράγοντες».

 

 

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο μαθητής είναι στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής και ότι η βασική λειτουργία του υπουργείου έχει στόχο να βελτιωθεί το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος του μαθητή, ενώ πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ωφελεί τους εκπαιδευτικούς, τους δίνει ευκαιρίες πρόσθετης απασχόλησης με δυνατότητα αύξησης του εισοδήματός τους, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του ωραρίου, με πρόσθετη αμοιβή.

 

 

Η υπουργός Παιδείας εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση και στο Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο στις ιδεοληψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το Κίνημα Αλλαγής πλησιάζει όλο και περισσότερο στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει την αξιολόγηση. Με τη στάση του το Κίνημα Αλλαγής λέει “ναι” στους νόμους Γαβρόγλου και Φίλη, “ναι” στην οπισθοδρόμηση. Είναι λυπηρό γιατί η μικροπολιτική και τα συντεχνιακά συμφέροντα δεν σας επιτρέπουν, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής, να κάνετε το γενναίο βήμα μπροστά», ανέφερε.

 

Δείτε το βίντεο: