«Προφανώς βρήκε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί το θέμα προσπορίζοντας πολιτικά οφέλη, εμείς δεν τον έχουμε διορίσει όμως συνήγορο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Αναφορικά με τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε: «Θεωρώ ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν ειλικρινής για την κάθε παράταξη από την πλευρά της. Το ζήτημα είναι εάν θα λειτουργήσει κι απρόσκοπτα η εξεταστική η οποία έχει ουσιαστικά σε τρεις κατευθύνσεις να κινηθεί και να δώσει έργο. Το πρώτο βέβαια είναι η αποκάλυψη της αλήθειας σε όλες τις διαστάσεις και για περιπτώσεις που θα έχουμε άλλα στοιχεία αλλά κυρίως για την υπόθεση την οποία συζητάμε κι αφορά την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη».
«Εδώ υπάρχει μια διχογνωμία σημαντική η οποία πρέπει να λυθεί, το ‘’νόμιμη σύνδεση αλλά όχι ηθική ή λάθος πολιτικά’’ εάν είναι αντισυνταγματική. Εάν αυτή η διαδικασία έπρεπε να έχει εφαρμοστεί διαφορετικά και αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας. Είναι ζητήματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, η επιτροπή μπορεί να δώσει το πλαίσιο για να δούμε ακόμα κι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μη γελιόμαστε, αυτά που ανακοινώσε ο πρωθυπουργός ήταν για επικοινωνιακούς λόγους, εμείς είπαμε κάποιες προτάσεις αλλά το συνολικό πλαίσιο πρέπει να συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο αλλά ουσιαστικά για να δούμε τι γίνεται. Όμως υπάρχει και το πολιτικό που αφού βγει όλη η αλήθεια στο φως θα κριθεί προφανώς στις επόμενες εκλογές αλλά και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα πάρουν το δρόμο τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το αν θα πρέπει να είναι δημόσιες ή όχι οι συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Οι συνεδριάσεις της εξεταστικής πρέπει να είναι δημόσιες πλην των θεμάτων που θα πρέπει να υπάρχει η εμπιστευτικότητα και η μυστικότητα για να ειπωθούν πράγματα τα οποία περιβάλλονται έτσι ή αλλιώς από την εμπιστευτικότητα. Όταν τεθούν τα ερωτήματα προς τη διοίκηση της ΕΥΠ για ζητήματα που είναι έτσι ή αλλιώς εμπιστευτικά ή κι απόρρητα θα πρέπει να είναι κλειστές και τα μέλη να τηρήσουν αυτή την εμπιστευτικότητα».
«Άρα λοιπόν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση των κόμματων, δεν θα μπορεί να πει τίποτα από την μια κι από την άλλη θα έχουμε και την τήρηση της γενικότερης αρχής… Αυτή είναι η άποψη μου η προσωπική, δεν το έχουμε συζητήσει. Από την εμπειρία μου στις επιτροπές είναι ότι εάν είναι στο σύνολο της μυστική δεν θα είναι καθόλου μυστική, θα έχουμε διαστρέβλωση των στοιχείων, διαστρέβλωση όσων συζητιούνται μέσα. Θα έχουμε την ενημέρωση από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε την ενημέρωση από κύκλους του ΠΑΣΟΚ, την ενημέρωση από κύκλους της ΝΔ που δεν θα ταυτίζονται. Άρα λοιπόν ανοιχτές, δημόσιες και μόνο για τα θέματα που σας είπα να είναι κλειστές», διευκρίνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς γιατί δεν πάει να ενημερωθεί ο κ. Ανδρουλάκης, απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αρνηθεί την ενημέρωση στο αυτί».
ΔΗΜ: Δεν μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στη ΕΥΠ ή όπου αλλού πρέπει να του πει το λόγο της παρακολούθησης και μετά ο κ. Ανδρουλάκης να τον δημοσιοποιήσει;
«Η θέση μου είναι η εξής με βάση τη διάταξη που ψηφίσαμε για άλλους λόγους ουσιαστικά απαγορεύεται αυτή η ενημέρωση, δεν προβλέπεται. Με τον ισχύοντα νόμο απαγορεύεται», απάντησε.
Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν ξανά αυτή την τροπολογία που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε: «Ούτως ή άλλως πρέπει αυτό να αλλάξει γιατί και εγώ τότε δεν μπορώ να θυμηθώ για ποιο λόγο η Δικαιοσύνη εισηγήθηκε να το ψηφίσουμε. Βεβαίως αυτό ούτως ή άλλως πρέπει να αλλάξει αλλά εν προκειμένω δεν μπορεί και πριν αυτό αλλάξει να λέμε ”εσύ κ. Ανδρουλάκη φταις που δεν έρχεσαι να σου πει στο αυτί ο κ. Κοντολέων γιατί τον παρακολουθούσε”. Έπρεπε ήδη στην κλειστή συνεδρίαση της πρώτης επιτροπής θεσμών ο κ. Κοντολέων να ήταν ειλικρινής, να πει τα πράγματα, να ειναι ξεκάθαρα και να μην βάλει σε αυτή την επιπλέον περιπέτεια την όλη ιστορία».
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας είναι «συνήγορος» του κ. Ανδρουλάκη, απάντησε: «Προφανώς βρήκε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί το θέμα προσπορίζοντας πολιτικά οφέλη, εμείς δεν τον έχουμε διορίσει όμως συνήγορο. Μπορεί να κάνει το συνήγορο στην αυλή του δικαστηρίου αλλά όχι μέσα, μέσα πρέπει ο ίδιος να πεις ότι ο συνήγορος μου είναι ο τάδε. Δεν τον έχουμε διορίσει συνήγορο από εκεί και πέρα είναι ελεύθερος να λεει ότι θέλει και να υποστηρίζει αυτά που θέλει».
ΔΗΜ: Ούτε θα τον «διορίσετε» στο μέλλον συνήγορο;
«Ούτε γιατί έχουμε πάρει μια μεγάλη απόφαση και πολιτικά βαριά και με μεγάλη προοπτική ότι η παράταξη θα ξαναγίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με αυτόνομη πορεία. Δεν βλέπω σε καμιά περίπτωση το επόμενο διάστημα να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε μορφή συγκυβερνήσεως», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς πως θα έβλεπε την αλλαγή του εκλογικού νόμου με επιστροφή του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Άσκοπη είναι, νομίζω ότι ο νόμος που ισχύει διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα. Δεν μπορεί να είναι τόσο χαμηλά ένα κόμμα και να έχει αυτοδυναμία».