«Η ΝΔ έχει πει πως θέλει να διερευνήσει όλες τις πτυχές των παρακολουθήσεων », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Σε ότι αφορά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, επισήμανε πως «η ελληνική δικαιοσύνη θα το διερευνήσει».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:
Αναφορικά με την χθεσινή εξεταστική επιτροπή
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι ήταν ταραχές με την έννοια ότι ήταν απόφαση της εξεταστικής καταλαβαίνω ότι το κάθε κόμμα έχει μια δική του πολιτική στάση απέναντι στην ιστορία, εμείς έχουμε πει εξ αρχής ως ΝΔ ότι πραγματικά θέλουμε να διερευνήσουμε όλες τις πτυχές αυτού του ζητήματος, γι’ αυτό κι ο πρωθυπουργός εξάλλου από την πρώτη στιγμή κίνησε όλες τις θεσμικές διαδικασίες.
Ερωτηθείς γιατί δεν δέχτηκαν την κλήση κανενός πολιτικού προσώπου να καταθέσει
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όταν λέμε εξεταστική επιτροπή είναι μια επιτροπή η οποία δεν εξετάζει συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένες ποινικές ή πολιτικές ευθύνες, εξετάζουμε κάποια γεγονότα, κάποιες καταστάσεις. Επίσης χθες ελήφθη μια απόφαση να κληθούν 9 μάρτυρες δηλαδή να είναι οι τέσσερις διοικητές της ΕΥΠ, οι τρεις πρώην και ο νυν, να είναι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Ράμμος, να είναι οι επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας και βεβαίως να είναι και οι δύο εταιρείες οι οποίες σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. Συναινέσαμε βεβαίως και στον κ. Ανδρουλάκη από τη στιγμή που ήταν και ζήτημα και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και επειδή είναι και ο ίδιος ο οποίος πλήττεται από την ιστορία και αυτή ήταν η μόνη εξαίρεση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Από εκεί και πέρα να θυμίσω ότι ακόμα και η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε αιτήματα όπως για παράδειγμα του ΚΚΕ για μια σειρά από πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε το ΚΚΕ να έρθουν στην επιτροπή ακριβώς επειδή θέλαμε να τηρήσουμε μια ενιαία αρχή. Αυτή η αρχή είναι ότι εξετάζουμε το επιχειρησιακό σκέλος, εξετάζουμε όλους αυτούς οι οποίοι φέρεται να έχουν εμπλακεί από τις ανεξάρτητες αρχές και είπαμε ότι εφόσον δούμε ότι υπάρχει ανάγκη να κληθούν και άλλα πρόσωπα στην εξεταστική επιτροπή δεν κλείνουμε τον κατάλογο, είναι μια δυναμική διαδικασία και θα υπάρξει απόφαση στη συνέχεια.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κληθεί και ο κ. Δημητριάδης
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν αποκλείσαμε κανένα πρόσωπο χθες από την άλλη όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος πρέπει όλοι να διασφαλίσουμε και το κύρος της επιτροπής άλλα και βεβαίως και να μην μετατρέψουμε μια εξεταστική επιτροπή σε ένα show από πλευράς αντιπολίτευσης. Για τα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα όπως για παράδειγμα την εκλογή του προεδρείου, αν θα είναι μυστική η ψηφοφορία τηρήσαμε απαρέγκλιτα και το σύνταγμα το οποίο λεει ρητώς πως ακολουθούνται αυτές οι διαδικασίες και τον κανονισμό της Βουλής.
Ερωτηθείς γιατί δεν κλήθηκε ο κ. Κουκάκης
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι πρώτον η δημοσιογραφική έρευνα είναι δημοσίως γνωστή άρα οι δημοσιογράφοι και ο κ. Κουκάκης νομίζω ότι έχει να αποκαλύψει το δημοσιοποιεί στα ΜΜΕ και δεν νομίζω ότι αν ο ίδιος γνωρίζει κάποιες πτυχές δεν μπορεί να τις δημοσιοποιήσει. Το σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν αυτό ότι αν θέλει κάτι να πει μπορεί να το πει δημοσίως επειδή όμως η επιτροπή μας διερευνά ζητήματα τα οποία ενέχεται μέσα το απόρρητο αντιλαμβάνεστε ότι η βάση η οποία δόθηκε στην κλήση των συγκεκριμένων μαρτύρων είναι ακριβώς αυτή έτσι ώστε να πάρουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. Επαναλαμβάνω αν υπάρξει ανάγκη θα ζητηθούν και άλλα πρόσωπα να έρθουν να καταθέσουν.
Αναφορικά με το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταθέσει στην επιτροπή και ο πρωθυπουργός
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δυστυχώς τόσο το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνετάχθη με αυτή την υπόθεση νομίζω προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν ένα πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα για τη δημοκρατία. Κατά τη γνώμη μου με τον τρόπο που συμπεριφέρονται εντός και εκτός της εξεταστικής φαίνεται ότι δεν θέλουν να διερευνηθεί η πραγματική αλήθεια και αυτό το οποίο θέλουν να περάσουν είναι να υπάρχει στην επικαιρότητα το συγκεκριμένο ζήτημα ακριβώς για να υπάρξει μια πολιτική εκμετάλλευση. Από εκεί και πέρα εμείς σαν εξεταστική επιτροπή αλλά και οι υπόλοιπες επιτροπές της Βουλής αν υπάρξει ανάγκη θα κάνουμε τη δουλειά μας και από εκεί και πέρα θα δούμε αν χρειάζεται και μια περαιτέρω κλήση άλλων προσώπων.
Ερωτηθείς πως κρίνει την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο, από την πρώτη στιγμή ανέλαβε μάλιστα και τις πρωτοβουλίες τόσο σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και με κάποιες κινήσεις-αλλαγές οι οποίες έγιναν τόσο στην υπηρεσία όσο και γενικότερα στο Μάξιμου, και νομίζω ότι και ο ίδιος είπε ότι ήταν ένα λάθος ο όλος χειρισμός της υπόθεσης και ενδεχομένως αν και ο ίδιος ήταν γνώστης θα είχε κάνει τελείως διαφορετικούς χειρισμούς. Άρα σίγουρα υπήρχαν κάποια λάθη, το τι λάθη είναι αυτά, αν αυτά τα λάθη είναι μόνο επιχειρησιακά ή αν είναι λάθη και πολιτικά ή ακόμα ενδεχομένως και άλλης φύσεως είναι ζήτημα το οποίο θα διερευνήσουμε και εμείς αλλά υπάρχει και το σκέλος το ποινικό το οποίο διερευνάται και αυτό.
Αναφορικά με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον κ. Σπίρτζη για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Σίγουρα είναι ένα σοβαρό ζήτημα, δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα το διερευνήσει σε βάθος.
ΔΗΜ.: Μπορεί να ζητηθεί και ο κ. Σπίρτζης να έρθει στην εξεταστική επιτροπή να καταθέσει;
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τυπικά δεν καλύπτεται από την απόφαση της ολομέλειας παρόλα αυτά αν ζητηθεί και αν θεωρήσει και η πλειοψηφία ότι μπορεί να έρθει ο κ. Σπίρτζης να συνεισφέρει στην επιτροπή μας βεβαίως θα κληθεί κανονικά
Ερωτηθείς πόσο πιστεύει ότι θα διαρκέσει η εξεταστική
Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει απόφαση όσον αφορά την εξέταση μαρτύρων αυτή τη στιγμή για 9 πρόσωπα με την εμπειρία μου από την προηγούμενη εξεταστική δηλαδή με την εξέταση δύο μαρτύρων ανά συνεδρίαση αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά την εξέταση των μαρτύρων θα χρειαστούν 5-6 συνεδριάσεις δηλαδή περίπου οι επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό πάντα με τη λογική ότι θα ακολουθήσουμε το ίδιο τέμπο με την προηγούμενη εξεταστική. Στην συνέχεια αν δεν προκύψουν άλλα στοιχεία δίνεται μια εύλογη προθεσμία για την σύνταξη του πορίσματος το οποίο είναι περίπου 10 -15 μέρες άρα μετά ολοκληρώνεται η εξεταστική επιτροπή.