Κατρούγκαλος στα Παραπολιτικά 90,1: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι παράγοντας αστάθειας – Το κλίμα δεν θα βοηθούσε τη χώρα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές

«Η παράταση της αβεβαιότητας για τις εκλογές είναι παράγοντας ασάφειας », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνοντας πως το κλίμα δεν θα βοηθούσε την χώρα.

 

Ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός θα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αστάθεια και ασάφεια στις θέσεις της.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία χαρακτήρισε τομή για το ασφαλιστικό καθώς –όπως είπε- εξασφάλιζε την βιωσιμότητα του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τη συνάντηση του με αμερικανούς βουλευτές, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Δεν ήταν απλοί αμερικανοί βουλευτές, ήταν ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου και οι δύο συν-εισηγητές της East Med Act άρα γενικά φιλικά προδιατεθειμένοι προς εμάς. Είναι στο πλαίσιο μιας άσκησης διπλωματίας του κοινοβουλίου, αμέσως μετά από εμάς πήγαιναν στην Τουρκία άρα καταλαβαίνετε τη σημασία που έχει αυτή η επίσκεψη, όχι τόσο από τη συνάντηση αυτή στην οποία επιβεβαίωσαν την ανάγκη οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να έχουν καλές σχέσεις και μας είπαν προφανώς ότι είναι αντίθετοι στην παραβατικότητα της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει ένας συμβιβασμός μέσω του οποίου θα επαναληφθεί η πώληση όπλων στην Τουρκία με την προϋπόθεση ότι για ένα διάστημα, μιλάνε για 120 μέρες, η Τουρκία θα επιδείξει μια συμπεριφορά μη επιθετική απέναντί μας. Δεν ειμαι βέβαιος ότι αυτή η πληροφορία είναι απολύτως έγκυρη αλλά είναι από τα πράγματα που συζητιούνται».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί μια χώρα να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να δώσουν όπλα σε μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό δεν είναι ακριβές γιατί είναι προϋπόθεση της ένταξής μας σε μια συμμαχία όπως είναι αυτή του ΝΑΤΟ να παίρνουμε εγγυήσεις ασφάλειας από αυτή, επομένως το να ζητάς να μην ενισχύεται έστω και έμμεσα η επιθετικότητα της άλλης πλευράς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Και η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι ότι ακριβώς θεωρεί ότι με το να δίνουμε την εντύπωση στις ΗΠΑ ότι είμαστε ο καλός μαθητής, ότι είμαστε πιστοί και δεδομένοι και ότι έτσι θα έχουμε ανταλλάγματα αυτό έχει καταλήξει στο να βλέπουμε την υποστήριξη των ΗΠA σε παραδοσιακές πολιτικές που είχαμε και στο πλαίσιο της δικής μας διακυβέρνησης εξασφαλίσει όπως για παράδειγμα το East Med Act να βλέπουμε σε αυτό το επίπεδο υπαναχωρήσεις».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στην περίπτωση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα μπορούσε να μπλοκάρει την πώληση ή την αναβάθμιση των F16 στην Τουρκία, ανέφερε: «Είναι ένα πλέγμα οι διμερείς σχέσεις, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο ορισμένα στοιχεία. Να σας πω πάντως ότι στη δική μας διακυβέρνηση είναι που κατατέθηκε το East Med Act, στη δική μας διακυβέρνηση είναι που συμφωνήθηκε το πολιτικό πλαίσιο για το 3 + 1 και να σας πω ότι μια από τις προβλέψεις της East Med Act ήταν να καταγράφονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας. Στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Μπαϊντεν αυτή η υποχρέωση δεν τηρήθηκε από το Κογκρέσο με μια επιχειρηματολογία μάλιστα που είναι κοντά στις τουρκικές αιτιάσεις».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους μετά και από τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, απάντησε: «Έχω πεισθεί ότι εξακολουθεί να είναι παράγοντας αστάθειας γιατί ναι μεν φάνηκε σήμερα να το ξεκαθαρίζει με όποιον όμως υπουργό της ΝΔ να μίλαγες μέχρι και χθες σου έλεγε ότι ετοιμάζεται για τις εκλογές και σου έλεγε και τις ημερομηνίες. Προφανώς αυτό δεν εκπήγαζε από έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει πείσει την κυβέρνησή του ότι αυτά που λεει συνεχώς «θα πάμε στο τέλος της τετραετίας» ισχύουν. Τώρα το είπε φαντάζομαι ότι σέβεται έστω τα ψήγματα αξιοπιστίας που του έχουν μείνει και δεν θα πάμε σε εκλογές αλλά αυτό το κλίμα προφανώς δεν βοηθούσε τη χώρα».

«Εγώ και πριν από τη σημερινή δήλωση θεωρούσα ότι δύσκολα θα πήγαινε σε εκλογές για τον απλό λόγο ότι δεν φαίνεται, παρόλα όσα ο ίδιος διαδίδει, ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές αυτές. Άρα λογικό είναι μη βλέποντας ότι θα κερδίσει να αναβάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ είχα εκ των προτέρων την άποψη ότι δεν θα τολμούσε να πάει σε εκλογές γιατί δεν θα μπορεί να τις κερδίσει αλλά τώρα φαίνεται ότι έχουμε μια επιβεβαίωση, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν πράγματα που δεν έκαναν ή που χάθηκαν στην πορεία και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει η εικόνα της εναλλακτικής λύσης για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εμείς ήμασταν ένα κόμμα υψηλών προσδοκιών όταν ήρθαμε στην εξουσία, και γιατί ήμασταν παρθένοι από άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και γιατί είχαμε μια σαφώς διαφορετική και αντίθετη πρόταση σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης από αυτή που είχε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ . Και μολονότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, μολονότι διαχειριστήκαμε αυτή την κρίση με πολύ καλύτερους για την κοινωνια όρους από ότι τα δύο προηγούμενα κόμματα είναι αλήθεια ότι πολλοί περίμεναν από εμάς πολύ περισσότερα. Αυτό φαίνεται να αντανακλάται σε ένα βαθμό στις δημοσκοπήσεις και ήταν και ο λόγος που χάσαμε τις εκλογές από εκεί και μετά όμως θεωρώ ότι επειδή οι απαντήσεις που δίνουμε σήμερα είναι σαφέστατα υπέρ των πολλών αντίθετα με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη…».

ΔΗΜ: Ναι αλλά δεν είναι αργά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια και ο κόσμος ακόμα στο ερώτημα «αν τα πράγματα θα πήγαιναν καλυτέρα με το ΣΥΡΙΖΑ» απαντά «όχι, δεν θα πήγαιναν καλύτερα θα πήγαιναν χειρότερα»

«Όταν το ερώτημα αυτό γίνεται ειδικότερο δηλαδή ανά τομείς πολιτικής εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια υπεροχή σε εμάς σε ορισμένα ζητήματα όπως στην υποστήριξη προς την κοινωνία και μια αντίστοιχη υπεροχή…», σημείωσε στη συνέχεια.

ΔΗΜ.: Στην οικονομία, στην ανάπτυξη στα εθνικά θέματα και λοιπά που βγαίνει η ΝΔ πρώτη

«Ακριβώς εκεί θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η γνώμη οφείλεται εν πολλοίς και στη μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης . Για παράδειγμα στα εθνικά θέματα φαίνεται ότι σεαρκετές δημοσκοπήσεις να υπάρχει πράγματι αυτό που λέτε ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια μεγάλη αστάθεια και ασάφεια στις θέσεις της κυβέρνησης. Ας πούμε ότι ενώ υπάρχει αυτή η ανάγκη του εθνικού μετώπου ο πρωθυπουργός στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή μεταξύ αρχηγών για τις αμερικανικές βάσεις κατηγόρησε ευθέως τον κ.Τσίπρα ότι δεν είναι πατριώτης. Το επιχείρημά μου είναι ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να επιδιώκονται εθνικές συνεννοήσεις και κυρίως δεν πρέπει να αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός», πρόσθεσε.

ΔΗΜ: Δεν θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι οι πολίτες σε ένα μεγάλο ποσοστό επικροτούν την πολιτική στάση της κυβέρνησης στα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής; Διότι δεν γίνεται σε όποια είναι θετικά για εσάς να λέτε ότι το πιστώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και σε όποια είναι αρνητικά ότι φταίνε τα media

«Πρώτα απ’ όλα το τελικό κριτήριο του τι θέλει ο λαός και η κοινή γνώμη είναι οι εκλογές, οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία. Από εκεί και μετά ακόμα και αν σε μια προσωρινή συγκυρία φαίνεται να επικροτούνται πολιτικές που εμείς δεν τις θεωρούμε σωστές εμείς θα πρέπει, αν είμαστε υπεύθυνο και πατριωτικό κόμμα, να επιμείνουμε σε αυτό που θεωρούμε ότι είναι ορθό ακόμα και αν τυχαίνει να είναι αντιδημοφιλές. Εθνικό πρέπει να συνηθίσουμε να λέμε αυτό που είναι αληθινό όχι αυτό που τυχαίνει να είναι δημοφιλές σε μια συγκεκριμενη συγκυρία», υποστήριξε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας από τους λόγους που έχασε τα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και αν εξακολουθεί να είναι μια πληγή για το κόμμα, απάντησε: «Θα ακούσατε την πρόσφατη τοποθέτηση του Τσίπρα για το πόσο αυτός ο νόμος έχει υποστεί την περισσότερο διαστρεβλωτική κριτική από τη ΝΔ. Χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τρεις φορές στην ομιλία του στο νόμο αυτό και με ένα μεγάλο ψέμα ότι υπήρχαν τάχα 17 περικοπές στο νόμο αυτό. Έχει πεισθεί πράγματι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ότι όλη αυτή η καταστροφή που υπέστησαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο της κρίσης οφείλεται στη δική μας διακυβέρνηση και ειδικά στο νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύ πειστικής γκρίζας και μαύρης προπαγάνδας που έχει το ψέμα στον πυρήνα της παράδειγμα ότι έγιναν τάχα 17 περικοπές των συντάξεων με τον νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

«Η αλήθεια είναι ότι από τις περικοπές που έγιναν την περίοδο την μνημονιακή το 90% έγιναν στο πλαίσιο κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το 10% μόνο στην περίοδο τη δική μας στις επικουρικές κυρίως που ανατράπηκε αυτή η περικοπή με απόφαση του ΣτΕ. Η ουσία όμως της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν ήταν οι περικοπές, ήταν να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που να βασίζεται σε ενιαίους κανόνες για όλους κάτι που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί στο παρελθόν, μέσω ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα και ο πυρήνας αυτής της μεταρρύθμισης ακριβώς επειδή ήταν προοδευτικός δεν αμφισβητήθηκε καν από τη ΝΔ. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σχεδόν κατά 90% ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου με δύο μόνο παρεμβάσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τους ελευθέρους επαγγελματίες, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Όταν εφαρμόζεις ενιαίους κανόνες για όλους τους εφαρμόζεις γενικά. Ο κανόνας που ίσχυε ανέκαθεν για τους μισθωτούς ήταν ότι πληρώνουμε το 20% των εισοδημάτων μας για τις ασφαλιστικές μας εισφορές, αυτό εφαρμόστηκε και τους ελεύθερους επαγγελματίες και ενώ μεν για τους περισσότερους αυτό κατέληξε να πληρώνουν μειωμένες εισφορές για ένα σημαντικό κομμάτι, μειοψηφικό αλλά σημαντικό, οδήγησε όχι απλώς σε υψηλότερες αλλά σε πολύ υψηλότερες εισφορές. Ενώ λοιπόν ο πυρήνας τη μεταρρύθμισης, είναι σωστός είναι λογικό ότι πληρώνουν οι μισθωτοί να πληρώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οδήγησε σε ορισμένα εξαιρετικά δυσανάλογα αποτελέσματα για αυτό και εμείς κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης μας προσπαθήσαμε να το διορθώσουμε».

Ερωτηθείς αν θα ξαναέκανε αυτή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ανέφερε: «Οτιδήποτε κακό υπήρχε σε αυτά τα οποία κάναμε ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, των πιέσεων των δανειστών αλλά και της κακής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Όταν έχεις χάσει το ¼ του εισοδήματα αυτό δεν μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα στις συντάξεις. Οτιδήποτε δυσμενές έγινε δεν έγινε από επιλογή μας άρα δεν θα μπορούσα να γυρίσω πίσω και να το αλλάξω. Είχα πει για παράδειγμα ότι είχαμε έναν τεράστιο εκβιασμό για τις συντάξεις χηρείας που αν δεν δεχόμασταν να συμφωνήσουμε δεν θα είχαμε συμφωνία. Άρα εγώ θεωρώ οτι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όχι απλώς είναι θετική, αποτελεί μια πρωτοποριακή τομή στο ασφαλιστικό και γιατί εφάρμοσε ενιαίους κανόνες και γιατί εξασφάλισε τη βιωσιμότητα του. Παραδώσαμε 1,2 δις πλεόνασμα που είναι αναγκαίο για να έχουμε συντάξεις και την επόμενη φορά και η ΝΔ κατάφερε αυτό το πλεόνασμα να το μεταμορφώσει ήδη σε ένα έλλειμμα μεγάλο».