Ξεκάθαρο μήνυμα «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού επισήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα, εστίασε στις «διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις» της Ελλάδας και της Γαλλίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης. Αποτελεί επιστέγασμα των διμερών σχέσεων, υπογράμμισε και στάθηκε στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών πολύ σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως οι νέες φρεγάτες Belhara και τα αεροσκάφη Raffale, «τα οποία δημιουργούν μια δύναμη αποτροπής εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής απειλής». Σημείωσε ακόμα πως η συμφωνία προβλέπει τον στενό συντονισμό των δύο χωρών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και προσέθεσε πως η σημερινή τους συνάντηση αποτελεί υλοποίηση του όρου αυτού. Ειδικότερα, είπε πως συζήτησαν και εξέτασαν τις κοινές προκλήσεις και χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεταξύ τους σύμπτωση απόψεων.
Εξίσου, διαμήνυσε πως η συμφωνία με τη Γαλλία δεν απειλεί οιονδήποτε, δεν στρέφεται εναντίον οιονδήποτε.
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν για την ΕΕ και την επερχόμενη γαλλική προεδρία και τις προτεραιότητές της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε τον Γάλλο ομόλογό του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει η γαλλική προεδρία και πως είναι αρωγός στην προώθηση του τρίπτυχου: επανεκκίνηση, ισχύς, ένταξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ανέφερε πως η Ελλάδα θα συνεισφέρει στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέσω της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής άμυνας, που είναι απολύτως συμβατό με τις ΝΑΤΟϊκές μας δεσμεύσεις, υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, οι Νίκος Δένδιας και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησαν για την ιδιαίτερα ανησυχητικά κατάσταση στο Σαχέλ και τον κίνδυνο εξάπλωσης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ελλάδα συμμερίζεται τις ανησυχίες της Γαλλίας για το Σαχέλ και παρακολουθεί πλέον στενά τις εξελίξεις αυτές, μέσω της νέας μας πρεσβείας στη Σενεγάλη» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Επιπροσθέτως, συζήτησαν και τα θέματα στις σχέσεις με την υποσαχάρια Αφρική, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει πως πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε μια χώρα της περιοχής αυτής, τη Ρουάντα. Συμπλήρωσε ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε με γαλλικό αεροσκάφος. Επίσης, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τις χώρες της Αφρικής και ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Γκαμπόν και στην Γκάνα, όπου η Ελλάδα θα δωρίσει εμβόλια.
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε πως η Ελλάδα έχει με τη Γαλλία ένα διαρκή συντονισμό για τα θέματα που αφορούν την Αφρική.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «λυπάμαι να πω ότι δεν είμαστε ήσυχοι» και ανέφερε πως «συμφώνησαν να τους δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή τους προοπτική». Επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση της Ελλάδας «στην πολύ επιτυχημένη Διάσκεψη των Παρισίων». Προσέθεσε πως υιοθετήθηκαν συμπεράσματα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν προς όφελος της Λιβύης και της λιβυκής κοινωνίας.
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν αναλυτική συζήτηση για τη Μεσόγειο, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Άλλωστε τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου, Κύπρου που ακολουθεί.
Λε Ντριάν: Κοινές οι θέσεις Ελλάδας – Γαλλίας σε περιφερειακά ζητήματα
Οι απόψεις της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι κοινές σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, «όπου εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε διαρκώς», διαπίστωσε στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Είμαστε πολύ κοντά σε επίπεδο ανάλυσης ζητημάτων, έχουμε μια πραγματική σύγκλιση θέσεων» διαμήνυσε σε άλλο σημείο της δήλωσής του και εξέφρασε την κοινή θέληση των δύο χωρών να προχωρήσουν προς τα εμπρός στη διμερή τους συνεργασία σε ό,τι έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές προκλήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουν μέσω της δικής τους αποφασιστικότητας και μέσω της κοινής τους σύγκλισης να προοδεύσουν και να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Ευρώπης.
Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, έκανε λόγο για στρατηγική σχέση και επισήμανε πως είναι μια συμβολική στιγμή για την ισχύ της και ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας, «διότι βλέπουμε τι θέλουμε να κάνουμε μαζί με την Ευρώπη». Κατέστησε μάλιστα σαφές πως «αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον, θα πρέπει να αποτυπωθεί ως μια δύναμη ισχύος».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, τονίζοντας ότι είναι κομβική και ένα καινούργιο εφαλτήριο.
Εστιάζοντας αναλυτικότερα στις διμερείς σχέσεις «φιλίας και εμπιστοσύνης» της Γαλλίας με την Ελλάδα, διαμήνυσε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρές και εκδηλώνονται σε κάθε επίπεδο, είτε σε διμερές, είτε εντός της ΕΕ, είτε εντός του ΝΑΤΟ. «Έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση, αλλά και μια συλλογική κοινή μνήμη» υπογράμμισε και επικαλούμενος τη φράση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, είπε: «Είμαστε υπό τη σκιά της επιβλητικής Ακρόπολης. Εδώ οι δημοκρατικές μας αξίες γεννήθηκαν και είναι το πιο ισχυρό σύμβολο στο πλαίσιο που σφυρηλατεί τις διμερείς σχέσεις οι οποίες δεν ήταν ποτέ καλύτερες στο παρελθόν».
Μιλώντας για τη σημασία της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα, δήλωσε ιδιαιτέρως ευτυχής και συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια πως έχει μια συμβολική διάσταση. «Πρώτα απ’ όλα είναι στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και φυσικά μεταλαμπαδεύει με τρόπο συνεκτικό τη στρατηγική μας σχέση, που συνυπογράψαμε στο Παρίσι» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, διατύπωσε την ελπίδα ότι το σύνολο των μερών θα μπορούσαν γοργά να επανεκκίνησουν τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης, υπογράμμισε πως η κατάσταση στα Βαλκάνια απαιτεί μεγάλη προσοχή και τη λήψη γρήγορων πρωτοβουλιών.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη Διάσκεψη των Παρισίων για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίον συνάντησε νωρίτερα, αλλά και του Νίκου Δένδια.
Περαιτέρω, χαιρέτισε την πολιτική της Ελλάδας για την Αφρική. «Εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεσμεύεται σε μια πολιτική εταιρικής σχέσης με την Αφρική, διότι αυτή η ήπειρος πρέπει να αποκτήσει τη δική της εδαφική κυριαρχία. Δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια εκείνων που θέλουν μόνο να βοηθήσουν εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από την αποδυνάμωση κάποιων κρατών» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη γαλλική προεδρία της ΕΕ που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, είπε πως είναι εδώ για να ακούσει και τους Έλληνες εταίρους σχετικά με τις δικές τους προσδοκίες «για να προετοιμαστούμε έτι περαιτέρω».
Ειδική μνεία έκανε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη εν εξελίξει συζήτηση για τη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ. «Μιλήσαμε για να προετοιμάσουμε από κοινού την Ένωση και τα κράτη-μέλη στο νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος, έκανε λόγο για απόπειρες αποσταθεροποίησης στη «γειτονιά μας», οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο πολλές και επαναλαμβάνονται.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής της Στρατηγικής Πυξίδας, είπε πως έχει ως στόχο να διασφαλίσει την ΕΕ. «Θα διαθέτει τα μέσα για να υπερασπιστεί τη δική της κυριαρχία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα-κλειδί για την άμυνα και ταυτόχρονα για την πραγμάτωση της εδαφικής ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υπογραμμίζοντας τη σημασία της Στρατηγικής Πυξίδας, είπε: «Είναι μια ενδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δική μας ελευθερία δράσης και ειδικά με τους αμφισβητούμενους χώρους».
Τέλος, ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκμυστηρεύτηκε πως έχει κάνει εφτά χρόνια Αρχαία Ελληνικά.