Καραγκούνης: Εγκληματικές οι ευθύνες της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ το 2015

Σε ότι αφορά τις τράπεζες

«Η στρατηγική της κυβέρνησης αποδείχτηκε αποτελεσματική».

 

Τέσσερα βασικά σημεία τα οποία αναδεικνύουν τις βαριές ευθύνες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 2015, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέδειξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για τις εξελίξεις και προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, υπό την προεδρία του κ. Καλογιάννη και με την παρουσία του Υπουργού κ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού κ. Ζαββού, του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, του Προέδρου του ΤΧΣ και του Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

 

 

Ο κ. Καραγκούνης στην τοποθέτησή του ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικά την περίοδο του 2015 κάνοντας αναφορά σε τέσσερα βασικά σημεία:

 

 

Το πρώτο είναι ότι το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ξεκίνησε από την εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους το 2015. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Έκθεση της ΕΚΤ του 2015, η οποία προέβλεπε 4,4 δις κεφαλαιακό έλλειμμα με βάση το βασικό σενάριο και 14,4 δις με βάση το δυσμενές σενάριο και προσαρμογές σε στοιχεία ενεργητικού 9,2 δις. Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η ίδια έκθεση προέβλεπε 2,213 δις κεφαλαιακό έλλειμμα στο βασικό σενάριο και 4,933 δις στο δυσμενές. Μάλιστα υπογράμμισε ότι 7 δις επιπλέον κόκκινα δάνεια τα οποία οφείλονται, όπως αναφέρεται ρητά, στη χειροτέρευση της μακροοικονομικής κατάστασης της χώρας, αύξηση 3,5 των κόκκινων δανείων, και αύξηση προβλέψεων 5,3%, σε απόλυτους αριθμούς, 9 δισεκατομμύρια.

 

 

Το δεύτερο είναι ότι από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων προέκυψε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Πειραιώς. Αναγκάστηκε η τράπεζα να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 4,933 δις επιβεβαιώνοντας δηλαδή το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ.

 

 

Ο κ. Καραγκούνης μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην υπ’ αρίθμου 36/2015 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όπου προέβλεπε ότι το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα γίνει με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες. Οπότε με αυτή την πράξη υπαγορεύτηκαν οι όροι των cocos γραμμή γραμμή. Δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε απόλυτη ευχέρεια στη διοίκηση της Τράπεζας να καταβάλει ή να μην καταβάλει τόκο σε μετρητά και σε περίπτωση που δύο φορές για οποιοδήποτε λόγο δεν προέβαινε στην καταβολή του ετήσιου τοκομεριδίου, καθιέρωσε αυτόματα αυτόματη μετατροπή σε κοινές μετοχές. Δηλαδή την μετατροπή των cocos σε κοινές μετοχές την υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

 

 

Τρίτο βασικό σημείο είναι ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι οδήγησαν οριστικά και αμετάκλητα στο ξεπούλημα των θυγατρικών των Ελληνικών Τραπεζών στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καραγκούνης έτρεχαν οι τραπεζίτες στα Βαλκάνια να ξεπουλήσουν τις θυγατρικές τους επειδή οι τότε κυβερνώντες παρίσταναν τους μαθητευόμενους μάγους. Ακόμη και το Hilton βρήκε στο σφυρί από την Alpha τράπεζα τότε.

 

 

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα συρρικνώθηκαν, από-επένδυσαν, η δε ελληνική επιχειρηματικότητα, στα Βαλκάνια, έχασε τα ερείσματά της, αφού, κατά 85%, οι ελληνικές εταιρείες χρηματοδοτούνταν από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών

 

 

Τέταρτο και βασικό σημείο είναι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά το 2015 όχι απλώς εξαΰλωσε τους μικρομετόχους, αλλά και δεν τους επέτρεψε καν να συμμετέχουν, στη διαδικασία, ούτε το δημόσιο, ούτε οι εγχώριοι επενδυτές και μικροεπενδυτές, αλλά μόνο ξένοι. Τι έγινε λοιπόν; Οι επίδοξοι τότε διεθνείς αγοραστές είχαν το απόλυτο πλεονέκτημα, αφού οι νέες μετοχές θα πήγαιναν αναγκαστικά σε αυτούς και μόνο, αρκούσε απλώς να βρεθεί το ελάχιστο τίμημα ανά μετοχή, που θα ικανοποιούσε τον επιθυμητό στόχο συνολικών κεφαλαίων, αγοράζοντας, αντίστοιχα, πολύ μεγάλο αριθμό νέων μετοχών. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν να μηδενιστούν οι συμμετοχές των παλαιών μετοχών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού δημοσίου. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε και καθορίστηκε τιμή στο 0,01.

 

 

Ο κ. Καραγκούνης συνοψίζοντας κάλεσε την αντιπολίτευση να επικροτήσουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης, που αποδείχτηκε αποτελεσματική στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω του Ηρακλή Ι αλλά και του Ηρακλή ΙΙ, όπου η φιλοδοξία του υπουργείου είναι τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά.