«Καμπανάκι» Τασούλα για το περιβάλλον: Τα πράγματα έχουν πάρει επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα

«Δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα, ούτε απολύτως αισιόδοξα αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής

Τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον έκρουσε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ενόψει της διήμερης Συνδιάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τονίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν πάρει επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα. Δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα, ούτε απολύτως αισιόδοξα αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα». Σημειώνεται ότι μια από τις τρεις θεματικές της Συνδιάσκεψης αφορά στο δικαίωμα των πολιτών σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής και την εκπομπή «Βουλής Βήμα» με την Αλεξία Κουλούρη, ο κ. Τασούλας επισήμανε την αδυναμία να συντονιστεί όλη αυτή η πανσπερμία διεθνών οργανισμών και φορέων για τη λήψη αποφασιστικών πολιτικών για το περιβάλλον. Από την πλευρά του προτείνει μάλιστα να αναλάβουν αρμοδιότητα ένας ή δύο παγκόσμιοι οργανισμοί ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός.

«Δεν είναι δυνατόν να συντονιστεί όλη αυτή η πανσπερμία οργανώσεων και εκπροσωπήσεων. Όλη αυτή η πανσπερμία δημιουργήθηκε σε εποχές εύκρατες. Σε εποχές που τα πράγματα ήταν ανερχόμενα και το περιβάλλον εθεωρείτο ατέλειωτο και η μόνη έγνοια μας ήταν πώς θα αντλήσουμε από το περιβάλλον. Ενώ τώρα η έγνοια μας είναι πώς θα συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον και πώς θα συγκρατηθούμε έναντι του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

«Άρα η λύση δεν είναι όλος αυτός ο ορυμαγδός των διεθνών οργανώσεων να συντονιστεί, αλλά να αναλάβουν ενεργοποίηση και αποκλειστική αρμοδιότητα για τα θέματα του περιβάλλοντος και τα θέματα της υγείας, ένας ή δύο το πολύ παγκόσμιοι φορείς που θα συμφωνήσουμε και αυτοί μόνο να μιλούν και εκεί μόνο να γίνεται η ζύμωση πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις. Γιατί αν το αναθέσουμε στην υπάρχουσα κατακλυσμιαία αριθμητικά κατάσταση οργανισμών δεν θα μπορέσουμε να το συντονίσουμε», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αν δεν οργανώσουμε τη ζωή μας παραιτούμενοι από όλη αυτή την πανσπερμία των αρμοδιοτήτων και δίνοντας συγκεκριμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες μετά από μια δημοκρατική ζύμωση και διαβούλευση και να αναλάβουν τα ηνία κάποιοι παγκόσμιοι οργανισμοί που εμείς θα τους συμφωνήσουμε τότε θα συνεχίζεται μια Βαβέλ γύρω από αυτά τα θέματα και κάθε φορά θα τρέχουμε λαχανιασμένοι πίσω από τα κρούσματα είτε της κρίσης του περιβάλλοντος είτε της επόμενης υγειονομικής περιπέτειας», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Τασούλας.